Cena rekonstrukce budovy ČRo zřejmě přesáhne 700 milionů

12.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. srpna (ČTK) - Výsledná cena rekonstrukce historické budovy Českého rozhlasu (ČRo) ve Vinohradské ulici v Praze pravděpodobně přesáhne 700 milionů korun. Uvedl to dnes prozatímní ředitel ČRo Richard Medek na mimořádném zasedání Rady ČRo.

Původně měl přitom ČRo za tyto stavební práce, které probíhají od roku 2007, zaplatit částku zhruba 524 milionů korun. Do současnosti přitom podle Medka rozhlas vydal 417 milionů korun.

Červencové odhady ekonomického ředitele rozhlasu Zdeňka Vocloně přitom hovořily o nákladech ve výši okolo 664 milionů. Podle Medka je však třeba počítat i s vedlejšími, mezi které patří například stěhování, pronájem objektu v ulici Římská 12 či platby právníkům. Tyto náklady se mohou vyšplhat až k 115 milionům.

Medek dále uvedl, že s ohledem na údajné navyšování ceny zhotovitelem a posouvání termínu dokončení prací nechá vypracovat audit. "Nyní se rozeběhly přípravy a vybírají se auditoři. Nejpozději do dvou měsíců bychom měli být seznámeni s výsledky," řekl radním Medek s tím, že situace týkající se rekonstrukce je horší, než si původně myslel.

Důvodem je podle něj špatná komunikace mezi vedením rozhlasu a zhotovitelem. "Je třeba zahájit nová jednání. Proto jsme se se zhotovitelem domluvili na ustavení jednacích týmů. Cílem bude dohoda, která přinese harmonogram stavby a urychlení realizace prací," dodal Medek. Podle něj je prvním signálem zlepšující se komunikace znovuzahájení prací na vnitrobloku budovy.

V současné době je hotová administrativní část budovy. Kolaudace se uskutečnila na začátku června zhruba s měsíčním časovým skluzem. Kompletní rekonstrukce včetně studiové části, na níž se nyní pracuje, měla být hotova na podzim letošního roku. Kvůli zdržení stavby se termín podle vedení ČRo s největší pravděpodobností posune.

Problémy s průběhem rekonstrukce, na které rada několikrát upozorňovala, byly jedním z důvodů odvolání bývalého ředitele Českého rozhlasu Václava Kasíka. Ten údajně radu nedostatečně informoval o stavu prací a neposkytl řádnou analýzu. Kasík na svou obranu řekl, že nemůže být zodpovědný za podhodnocení nákladů ze strany zhotovitele.

Do zkolaudované části budovy ve Vinohradské se v průběhu léta stěhují zaměstnanci rozhlasu ze sousedního objektu v Římské ulici a z budovy na Žižkově, odkud vysílalo Radio Wave. Žižkovský objekt hodlá v blízké době vedení rozhlasu prodat v elektronické aukci. Její původní termín měl být 13. srpna, ale rada na minulém řádném zasedání odsouhlasila posunutí termínu do doby, než bude k dispozici nový znalecký odhad na hodnotu objektu.

Budova rozhlasu na tehdejší Fochově, dnes Vinohradské třídě, byla vybudována v letech 1929 až 1933 podle projektu Bohumila Slámy. Počátkem 50. let byla společně se vznikem seznamu nemovitých památek prohlášena kulturní památkou. Objekt ve stylu funkcionalistické architektury tvoří čtyři křídla s objekty studií ve vnitřním prostoru dvora.

Dům prošel v minulosti řadou četných stavebních úprav, které postupně zastřely funkcionalistický vzhled interiérů. Cílem rekonstrukce je tak podle památkářů návrat k původnímu stavu architektonického řešení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK