Firmy v ČR zvětšují svá impéria na úkor oslabených rivalů

13.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Domácí velké podniky, jako jsou například ČEZ, Agrofert Holding či PPF, využívají problémů některých firem v oboru a rozšiřují svá impéria. Podle analytiků by tak řadu odvětví mohla čekat značná koncentrace pod nadvládou několika nejsilnějších hráčů. Informují o tom Lidové noviny. V Česku přitom podle listu skupování majetku začíná překvapivě brzo před celkovým oživením ekonomiky.

"Skupina PPF v poslední době zvýšila svou akviziční činnost a aktivně vyhledává i realizuje investiční příležitosti," potvrdil LN mluvčí holdingu podnikatele Petra Kellnera Alexej Bechtin.

S PPF například spolupracuje i česko-slovenská skupina J&T a obě firmy letos vytvořily společný holding, který má mimo jiné sloužit právě k nákupům firem. "Strategii zaměřenou na využívání zajímavých akvizic máme samozřejmě také, stejně jako ostatní. Odpovídajícím způsobem využíváme síly našeho kapitálu," řekl Martin Maňák z J&T.

"Je to obvyklý scénář, že po krizi přichází vlna fúzí a akvizic. Kdo má hotovost a zvolí na počátku krize dobrou strategii, ten z toho může vzejít jako vítěz," popsal situaci hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek.

"Právě tato doba je pro nákupy jako stvořená. Jen v tuto chvíli jednáme o celkem deseti různých akvizičních projektech," uvedl Filip Otruba z logistické firmy CS Cargo. Konkrétní nabídky na prodej aktiv se objevují i podle mluvčí společnosti ČEZ Evy Novákové.

"Víc než v minulosti se soustředíme na strategické akvizice v našich hlavních oborech podnikání. Celková nabídka akvizičních příležitostí se v důsledku krize rozhodně zvýšila," prohlásil Libor Němeček, ředitel fúzí a akvizic Agrofertu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK