Dráhy vyhlásily tendr na nákup vagonů za 1,5 mld. Kč

13.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - České dráhy vyhlásily mezinárodní výběrové řízení na nákup 100 ojetých vagonů. Firma chce pořídit vozy formou desetiletého leasingu, předpokládaná hodnota kontraktu je více než 1,5 miliardy korun. Sdělil to mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Ačkoliv jde o použité vozy, dráhy si od nákupu slibují zvýšení komfortu pro cestující na rychlíkových spojích. Vagony musí mít například klimatizaci, pouze šest míst v kupé proti dnes běžným osmi, maximální rychlost má být 160 kilometrů v hodině. Deset vagonů bude v kategorii první třídy.

S nově dodanými vagóny se počítá především pro vnitrostátní a mezistátní vlaky InterCity a EuroCity na páteřní trase z Prahy přes Olomouc na jižní a severní Moravu a případně dál na Slovensko.

Modernizované vozy, které ČD na těchto spojích využívají dnes, se potom přesunou na jiné hlavně vnitrostátní tratě, kde nahradí starší vagóny vyráběné v bývalé Německé demokratické republice v 70. a 80. letech. K nejzanedbanějším patří vagony například na tratích z Prahy do Českých Budějovic nebo Hradce Králové.

O nákupu stovky vozů ze zahraničí se hovoří již několik let, vypsání výběrového řízení se však několikrát odložilo. Dráhy také zkoušely sjednat přímý nákup od partnerů z Německa, jednání však zkrachovala.

Akvizice ojetých vozů je podle ČD výhodná, neboť vozy jsou levnější a mohou být dodány ihned.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK