ČEZ bude velkoodběratelům dodávat i plyn

13.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Elektrárenská skupina ČEZ rozšíří od příštího roku nabízené služby i na prodej zemního plynu. Na tiskové konferenci to oznámil ředitel obchodu Alan Svoboda.

"Nabídka dodávky zemního plynu je určena výhradně větším firmám, tedy zákazníkům s roční spotřebou nad 4200 megawatthodin," uvedla firma. Podle Svobody to bude pro zákazníky znamenat především komfort, protože budou mít jednoho dodavatele celkem dvou komodit. Licenci na obchodování se zemním plynem ČEZ získal v červenci.

V loňském roce využilo podle údajů Energetického regulačního úřadu možnost změnit dodavatele plynu 6,7 procenta velkoodběratelů. Oproti roku 2007 je to nárůst o více než čtvrtinu. Domácnosti neměnily dodavatele vůbec a maloodběratelé pak v minimálním množství (0,2 procenta). V kategorii středních odběratelů se rozhodlo pro přechod k jiné společnosti jen 1,2 procenta z nich.

Na tuzemském trhu s plynem drží přibližně 70 procent skupina RWE s více než 2,3 miliony zákazníků. Pražská plynárenská pak ovládá téměř 12 procent a zásobuje přibližně 440.000 klientů. Firma Vemex má na trhu asi desetiprocentní podíl a společnost E.ON Energie, která dodává tuto komoditu na jihu Čech zhruba 110.000 zákazníkům, má zhruba tři procenta na tomto trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK