Koruna na závěr mírně zpevnila na 25,78 Kč/EUR a 18,05 Kč/USD

13.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Koruna dnes na závěr mírně zpevnila k euru i dolaru. Krátce po 17:00 se vůči euru obchodovala ve srovnání se středečním závěrem o čtyři haléře silnější na 25,78 Kč/EUR. K dolaru si koruna polepšila o 14 haléřů na 18,05 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

"Zatímco dopoledne se koruna nenechala zaskočit horším českým maloobchodem a posilovala, odpoledne ji ten americký přinesl ztráty a návrat na předchozí úroveň 25,80 Kč vůči euru," uvedl analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk. Vnější vlivy na českou měnu tak podle něj opět převážily. "Koruna během dne vykazovala podobný vývoj jako region, výkonnost maďarského forintu však negativně ovlivnil vyšší pokles jejího hrubého domácího produktu (HDP)," doplnil Vlk.

Podle dnešních údajů ČSÚ se celkové maloobchodní tržby v červnu bez sezonního očištění meziročně snížily o 4,9 procenta a klesaly tak již devátý měsíc po sobě. Tržby v maloobchodech v USA za červenec podle agentury Reuters nečekaně propadly o 0,1 procenta, když se očekával nárůst o 0,7 procenta. Maďarská ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně klesla o 7,6 procenta, což je rovněž horší výsledek, než čekali analytici.

Na dolar podle Vlka hned ráno dolehl lepší výkon německé a francouzské ekonomiky ve druhém čtvrtletí, který se následně promítl i v lepších číslech o HDP za celou eurozónu. "Odpolední data z USA dolaru rovněž neprospěla a jeho kurz se dostal až nad 1,4300 USD za euro," dodal Vlk s tím, že dolar tak postupně vrací zisky, které nabral po pátečním překvapení z trhu práce.

Německá i francouzská ekonomika vykázaly ve druhém kvartálu růst shodně o 0,3 procenta, zatímco analytici předpokládali, že hospodářství obou zemí ještě bude pokračovat v poklesu.

Krátce po 17:00 se americký dolar vůči euru obchodoval na 1,4294 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK