Akcie v USA šly dopoledne oběma směry kvůli ekonomickým číslům

13.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. srpna (ČTK) - Akcie v USA šly dopoledne po znepokojivých číslech o ekonomice oběma směry. Investoři se snažili dát do souvislostí nejnovější čísla o maloobchodních tržbách a trhu práce s příznivým hodnocením, které jim tento týden poskytla centrální banka Fed.

V poledne newyorského času se klíčový index Dow Jones zvýšil téměř o čtvrt procenta na 9382,9 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil na 2006,8 bodu se ziskem 0,4 procenta.

Klesající obrat maloobchodů oslabil naděje investorů, že hospodářská recese odezní spíše rychleji než pomalu. Ministerstvo obchodu dnes uvedlo, že tržby klesly o desetinu procenta, zatímco se očekával nárůst o 0,7 procenta. A výsledek mohl být ještě horší, kdyby vláda nepodpořila prodej aut takzvaným šrotovným.

Maloobchodní tržby jsou významným indikátorem stavu americké ekonomiky, protože spotřebitelské výdaje tvoří více než dvě třetiny celkové ekonomické aktivity USA. Proti očekávání přišla horší i pravidelná týdenní zpráva o počtech žádostí o podporu v nezaměstnanosti, napsala agentura AP. Polední hodnoty indexů jsou z Yahoo! Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK