ČSÚ: Česká ekonomika meziročně klesla o rekordních 4,9 procenta

14.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Výkon české ekonomiky se v letošním druhém čtvrtletí meziročně snížil o 4,9 procenta. Jedná se o největší čtvrtletní meziroční propad hrubého domácího produktu (HDP) v novodobé historii České republiky. Oproti předchozímu čtvrtletí naopak HDP vzrostl o 0,3 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu vývoje HDP, který dnes zveřejnil Český statistický úřad. Výsledek je v souladu s očekáváním analytiků.

Letos v prvním čtvrtletí se HDP snížil ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce o 3,4 procenta. Standardní odhad HDP za druhé čtvrtletí doplněný o vývoj zaměstnanosti ČSÚ zveřejní 8. září.

"(Zdánlivý nesoulad meziročního a mezičtvrtletního vývoje HDP) pramení z vyšší srovnávací základny v loňském druhém než v loňském prvním čtvrtletí," uvedl ČSÚ. Negativní meziroční vývoj HDP byl podle statistiků ovlivněn především výrazným poklesem hrubé přidané hodnoty ve zpracovatelském průmyslu, který se nadále potýkal s odbytovou krizí především na zahraničních trzích.

Hrubý domácí produkt ve 27 zemích EU klesl ve druhém čtvrtletí podle odhadu Eurostatu z 13. srpna meziročně o 4,8 procenta, z toho v eurozóně o 4,6 procenta. V Maďarsku se HDP snížil o 7,4 procenta, v Německu o 5,9 procenta, na Slovensku o 5,4 procenta a v Rakousku o 4,4 procenta. V porovnání s prvním čtvrtletím byl sezónně očištěný HDP ve 27 zemích EU ve druhém čtvrtletí nižší o 0,3 procenta, z toho v eurozóně o 0,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK