K návštěvě papeže Benedikta XVI. v ČR vznikne další pamětní mince

14.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 14. srpna (ČTK) - Při příležitosti první návštěvy papeže Benedikta XVI. v České republice vznikne další pamětní medaile pojatá jako svatováclavská pocta papeži. Medaile bude ražena na základě spojovací rosety z unikátního růžence, který jako dar českých a moravských biskupů bude papeži předán na závěr jeho návštěvy v ČR, v den svátku sv. Václava. ČTK to řekla vydavatelka medaile Alena Šimková. Příprava ražby je před dokončením, do prodeje by mohla jít na konci srpna.

Pamětní medaile bude mít na lícové straně portrét sv. Václava podle Parléřovy sochy ve svatováclavské kapli pražské katedrály sv. Víta a český a moravský zemský znak. V opisu bude heslo návštěvy "Láska Kristova je naší silou".

Na rubové straně je Madona s dítětem podle pozdně gotického reliéfu ze Staré Boleslavi, který byl před 400 lety prohlášen za "záštitu" země české, takzvané palladium. V opisu jsou latinsky pojmenována hlavní témata návštěvy - Fides, Spes, Caritas (víra, naděje, láska). Autorem této části je akademický sochař Milan Knobloch.

"Celý náklad je limitován, medaile budou číslovány na hraně medaile," podotkla Šimková. Část medailí odebere pro své potřeby i Česká biskupská konference. Tři typy medailí vyrazí pražská společnost Triga-k.

Tři stovky jich budou ze stříbra o průměru 40 milimetrů a váze 28 gramů, jejichž cena přesáhne 1500 korun. Zlatých o průměru 34 milimetrů a váze jedné unce (31,1 gramu) a ceně zhruba 38.900 korun bude devadesát. Dalších 150 jich bude rovněž zlatých, ale o průměru 25 milimetrů a poloviční váze 15,5 gramu. Cena menší zlaté medaile by měla být asi 18.900 korun.

Již v červnu začala Česká mincovna v Jablonci nad Nisou razit jiné pamětní medaile k papežské návštěvě České republiky - zlaté, stříbrné a platinové s portrétem papeže Benedikta XVI. Jejich náklad je rovněž omezený a například 60 uncových zlatých mincí bylo již předem rozprodáno, přestože stály 38.900 korun. Mince, na jejichž ražbu se přišel do Jablonce podívat i kardinál Miloslav Vlk, vydala na objednávku České biskupské konference rovněž Alena Šimková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK