Analytici: Česká ekonomika může mít nejhorší za sebou

14.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Česká ekonomika může podle analytiků mít nejhorší období současné hospodářské recese za sebou. Vyplývá to z odhadů vývoje hrubého domácího produktu (HDP) za druhé čtvrtletí. Výkon hospodářství ve druhém čtvrtletí meziročně propadl o rekordních 4,9 procenta, ale v porovnání s prvním čtvrtletním vzrostl o 0,3 procenta.

"Já bych řekla, že ekonomika v meziročním průměru dosáhla dna a příští čtvrtletí už by měla být s nižším meziročním poklesem," uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Za výrazný pokles HDP může podle Kamily Fialové z Komerční banky zejména pokračující prudký propad výroby ve zpracovatelském průmyslu, který trpí slabou zahraniční poptávkou. Pokračovaly i negativní trendy zahraničního obchodu a maloobchodní tržby ve druhém čtvrtletí navíc ukazují na slabost domácí spotřebitelské poptávky, dodala.

"Lidé i podniky šetří. Zatímco domácnosti se oprávněně bojí ztráty zaměstnání, podniky zaznamenávají pokles zakázek. Banky přivřely úvěrové kohoutky a investice se proto odkládají," shrnul Vladimír Pikora z firmy Next Finance.

Poslední údaje z výroby ovšem naznačují, že to nejhorší mají podniky a jejich zaměstnanci již za sebou a situace se začíná pozvolna stabilizovat. "Věříme, že se jedná o dlouhodobý trend, který by se měl potvrdit v následujících měsících," uvedl prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Zlepšit výkon hospodářství v porovnání s prvním čtvrtletím se Česku podařilo spolu s menší skupinou států EU. Česku zřejmě pomohl zejména blízký obchodní partner Německo. Budoucí kondice vyspělých zemí Evropy je ale otázkou.

"Přece jen mírně pozitivní čísla z posledních dnů jsou hodně ovlivněny masivní státní stimulací západoevropských ekonomik. A tyto stimuly tu nebudou věčně. Zvlášť velkou otázku představuje třeba konec německého šrotovného, který zasáhne evropský automobilový průmysl," upozornil Petr Dufek z ČSOB.

Část analytiků proto varuje, že nejhorší období ještě nastat nemuselo. "I přes rekordní pokles HDP není vyloučeno, že na své dno spadne ekonomika až ve třetím čtvrtletí," poznamenal Josef Novotný z finanční skupiny Fio. "Vývoj HDP Německa podle nás nezůstane v následujících čtvrtletích pozitivní, protože bude pokračovat snižování zadluženosti," doplnil David Karsbol ze Saxo Bank.

Český statistický úřad vydá bližší údaje o vývoji HDP ve druhém čtvrtletí 8. září. Ve stejný den také oznámí, o co se zhoršil vývoj ekonomiky v prvním čtvrtletí, protože původně oznámený pokles o 3,4 procenta již neplatí. "Ekonomika nejspíš klesala mnohem rychleji a celkem jistě o více než čtyři procenta. Nemůžeme však vyloučit ani to, že dnešní 'předběžný nástřel' bude ještě revidován k lepšímu číslu," uzavřel Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK