Co týden dal?

16.08.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Neměli jste v týdnu kvůli povodním čas sledovat dění doma i v zahraničí? Připravili jsme pro Vás týdenní souhrn! Zajímavé události a ekonomické dopady povodní u nás, zahraniční novinky, co je nového na serveru www.finance.cz, zhodnocení týdenní ankety na homepage, ...

Posledních 7 dní ve světě

Všechny zahraniční zpravodajské agentury dávaly informace o povodních v České republice na přední místa ve svých zprávách. K vidění byly agentury CNN, BBC, Reuters, apod. Není divu, situace v Praze a v ostatních postižených městech naší republiky byla opravdu kritická.

Maďaři věří, že rozvodněný Dunaj neohrozí Budapešť. Maďarské úřady ve čtvrtek uvedly, že stoupající hladina Dunaje dosáhne maximální úrovně o tomto víkendu. V Budapešti by však řeka neměla překonat protipovodňové  bariéry.

Německo zvažuje daňové úlevy pro oběti povodní. Německé ministerstvo financí v pátek uvedlo, že uvažuje o daňových úlevách pro lidi postižené ničivými záplavami, jež zasáhly jižní a východní části země.

...více na stránce www.finance.cz/reuters

Posledních 7 dní u nás doma

Poslední dny byly ve znamení vzestupu všech měn. Je to zřejmě způsobeno propadem české koruny vlivem povodní. Hned v úterý spadla česká koruna o 40 haléřů těsně před tím, než přestala burza obchodovat. Na konci týdne se však situace otočila a koruna je nyní dokonce silnější než před povodní.

Pojištění nemovitosti, domácnosti nebo havarijní pojištění… to jsou pojištění, které vám pomohou pokud vás postihly záplavy. Máte-li některé z nich uzavřeno, můžete žádat pojišťovnu o náhravu škody. Podle tiskové informace má například Generali do dnešního dne z postižených oblastí hlášeno více než 300 škodních událostí. Hrubý odhad plnění je ve stovkách milionů. Podle informace z Allianz pojišťovny používají likvidátoři pojišťovny speciálně označená vozidla, která by jim měla pomoci k rychlé likvidaci  škod. Klientům IPB Pojišťovny, kteří byli vážně postiženi záplavami, bylo nabídnuto čerpání záloh až do výše 40 procent z předpokládaného pojistného plnění. Zálohy budou klientům vypláceny bezodkladně dle aktuálních technických možností, v praxi se předpokládá doba zhruba dvou pracovních dnů. Do vodou postižených oblastí se chystají také likvidátoři Hasičské vzájemné pojišťovny jako i spousta dalších pojišťoven.

Ministerstvo financí oznámilo, že stát poskytne na pomoc oblastem postiženým povodní 1,1 miliardy korun. Finanční prostředky budou vyčleněny přímo z rozpočtové kapitoly všeobecná pokladní správa.
Jižní, západní a střední Čechy postihly záplavy srovnatelné s ničivou povodní před pěti lety na Moravě. Tehdy stát financoval nápravu škod mimo jiné speciální emisí dluhopisů.

Ministr financí Bohuslav Sobotka v pátek uvedl, že vláda zatím neplánuje vydat nové dluhopisy, kterými by financovala obnovu oblastí postižených povodněmi. Pro letošní rok počítá kabinet i nadále s deficitem státního rozpočtu ve výši 68 miliard korun, dodal. 

... více na  stránce www.finance.cz/povodne

Posledních 7 dní na našem serveru

Pod názvem Ekonomické dopady povodní 2002 spustil v úterý server www.finance.cz svoji speciální stránku na adrese www.finance.cz/povodne . Dozvíte se zde například, jaké jsou tísňové linky v jednotlivých postižených oblastech, na jaká konta můžete posílat svoje finanční příspěvky apod.
Také jsme pro Vás připravili přehled formulářů pro nahlášení pojistné události u jednotlivých pojišťoven. Stačí kliknout na pojišťovnu, kde máte uzavřené pojištění a stáhnout si formulář. Ten vyplníte podle pokynů a pošlete zpět své pojišťovně. Pak už Vám nezbývá než čekat, až k Vám pojišťovna pošle svého likvidátora pojistné události.
V článcích věnovaných povodním se pak analytici věnují problematice pojišťoven, státní pomoci postiženým oblastem, dopadu na českou korunu, apod. Denně můžete očekávat další aktuální příspěvky.

Na stránce www.finance.cz/reuters si můžete spustit unikátní zpravodajskou aplikaci. Nejen že budete mít zdarma agenturní zpravodajství Reuters, ale také Vás budeme pravidelně upozorňovat na analýzy, rozhovory a další zajímavosti dodávané renomovanou agenturou REUTERS. Prostřednictvím této aplikace máte navíc možnost sledovat aktuální dění o povodních online.

Od pondělí do pátku pro vás připravujeme vždy další z finančních tipů, jak ušetřit Vaší peněžence. Tyto rady a tipy uslyšíte každý den v 18.20 na rádiu Impuls. Pokud některý z tipů v rádiu propásnete nebo si nestihnete zapsat důležité údaje, najdete jej jeste ten den na stránce http://www.finance.cz/home/impuls_clanky/. Téma tohoto týdne zní: "Ekonomické dopady povodní".

Anketa posledních 7 dní

V anketě tohoto týdne jsme se Vás ptali, jestli už máte uložena nová čísla po přečíslování . Téměř dvě třetiny z Vás si ještě nezjistily, jak budou vypadat čísla po přečíslování. Pětina si nová čísla již zjistila a zbytek z Vás přečíslování telefonních čísel nezaznamenal.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU