ČSÚ: Počet přenocování v ubytovacích zařízeních klesl o 8,6 pct

17.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. srpna (ČTK) - Ve druhém čtvrtletí letošního roku klesl počet přenocování hostů, kteří se ubytovali v tuzemských hromadných ubytovacích zařízeních, meziročně o 8,6 procenta na 8,8 milionu. Do tuzemských ubytovacích zařízení přijelo v letošním druhém čtvrtletí 3,1 milionu hostů, což bylo o 8,6 procenta méně než ve stejném období loni. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Výraznější pokles zaznamenali statistici u přenocování cizinců, kteří strávili v českých hotelech a dalších ubytovnách o desetinu méně nocí než loni (-10,1 pct). Počet přenocování Čechů klesl meziročně o 6,9 procenta.

Pokles hlásí všechny druhy hotelů kromě čtyřhvězdičkových, kde se počet nocí zvýšil o 1,3 procenta. Podle ČSÚ se na poklesu mohlo v červnu částečně podílet i nepříznivé počasí, například kempy přišly téměř o třetinu hostů. Z regionálního pohledu klesl počet přenocování ve všech krajích, nejvíce v Ústeckém (o 20,4 pct) a v Jihomoravském (o 16,9 pct).

Snížila se také obsazenost hotelů. Ve druhém čtvrtletí činila 41 procent, což je o 3,3 procentního bodu méně než ve stejném období loni. Nejlépe na tom byly čtyřhvězdičkové hotely (51 procent).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK