Odborníci vítají Janotovy návrhy na škrty v rozpočtu

17.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. srpna (ČTK) - Odborníci vítají iniciativu ministra financí Eduarda Janoty na seškrtání výdajů státního rozpočtu. Rozdílné názory panují na jeho návrhy na zvýšení daní, které přinese například zdražení potravin. Janota chce snížit schodek rozpočtu v příštím roce o více než 70 miliard Kč. Navrhuje zvýšit dolní sazbu DPH z devíti na 11 procent a horní z 19 na 20 procent. Počítá i se zvýšením spotřební daně z benzinu a nafty o korunu na litr a se snížením výdajů rozpočtu o 40 miliard korun.

"Janotův návrh je dost přesně tím, co by ekonom čekal od ministra financí v situaci, v níž se české veřejné finance ocitly," řekl ČTK analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Ačkoliv se nyní politici staví s Janotovým návrhům rezervovaně, bude podle něj muset k podobnému balíku opatření po volbách sáhnout, ať už je vyhraje kterákoliv strana. Řešení se zřejmě budou lišit jen v detailech, dodal.

Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl by od vlády nestraníků čekal, že bude drsnější. "Že to nedá takto sežrat občanům přes vyšší daně, ale že každý rezort tvrdě ušetří ve své rozpočtové výdajové kolonce. Úplně stejně to teď musí dělat každá firma, ta teď také nemůže jednoduše zdražit," upozornil. Každý ministr by podle něj měl připravit za své úřady dvě varianty úspor, první s tříprocentními škrty z přidělených výdajů, druhou s pětiprocentní úsporou.

Pokud se nepodaří změnit příjmy a výdaje státního rozpočtu, bude podle Janoty navrhovaný schodek státního rozpočtu na příští rok činit 230 miliard korun. Jestliže se podaří změny prosadit, bude navrhovaný schodek asi 160 miliard korun. Janota plánuje i zdvojnásobení daně z nemovitostí, daň z převodů nemovitostí by podle něj měla stoupnout ze tří na pět procent. Chce také zvýšit stropy na zdravotní a sociální pojištění.

Janota podporuje i postup, aby se v příštím roce nezvyšovaly důchody v případě, že růst cen nepřekročí hranici dvou procent, kdy zákon nařizuje penze zvýšit. Další úspory by podle něj měly přinést úspory ve státní správě, zejména na mzdách, hodlá také snížit státní podporu stavebního spoření.

Zvýšení sazeb DPH povede ve svém důsledku ke zdražení služeb a zboží pro konečné spotřebitele a podnikatele, kteří tuto daň neplatí DPH, uvedl odborník na nepřímé daně PricewaterhouseCoopers ČR Martin Diviš. Zvýšení devítiprocentní sazby DPH, která se uplatňuje například na potraviny, knihy, léky a služby se zvýšeným podílem lidské práce, bude mít podle něj dopad na peněženky všech obyvatel. Nárůstu základní 19procentní sazby DPH se spotřebitelé do jisté míry mohou bránit omezením spotřeby některých produktů, podotkl.

Návrh na zvýšení stropů na zdravotní a sociální pojištění na šestinásobek průměrné mzdy jistě přinese do státní pokladny dodatečné peníze, ale zvýší náklady společností a sníží tím jejich konkurenceschopnost, míní ředitel daňového oddělení PricewaterhouseCoopers ČR Petr Frisch. Zároveň podle něj sníží kupní sílu vyšších příjmových skupin, což se promítne v nižším výběru DPH.

Zvýšení daně z převodu nemovitostí může mít podle Frische podobný efekt jako šrotovné, ale v opačném časovém sledu. Urychlení prodeje nemovitostí do doby před účinností tohoto opatření a prudký, byť dočasný, pokles po jeho zavedení. Toto opatření příjmy státního rozpočtu nijak výrazně nepodpoří a pro realitní trh půjde o další faktor podporující jeho rozkolísanost, poznamenal.

Návrh rozpočtu by měla vláda měla projednávat na svém příštím jednání v pondělí 24. srpna. Rozpočet, který vláda předloží do konce září Poslanecké sněmovně, bude mít zřejmě schodek 230 miliard korun. Protože se ale v říjnu uskuteční předčasné volby, bude muset nová vláda po volbách předložit návrh nový.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK