Koruna si připsala mírný zisk k euru, k dolaru naopak slabší

17.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. srpna (ČTK) - Česká měna dnes mírně posílila k euru a překonala tak měny v regionu. K dolaru naopak zhruba o 15 haléřů oslabila. V závěru se obchodovala kolem 25,70 Kč/EUR a 18,25 Kč za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Na světových finančních trzích dnes podle analytiků panuje pesimismus. "Ranní obchodování přineslo forintu a zlotému ztráty, zatímco koruna si pozice udržela. Odpoledne pak koruna posílila na úroveň 25,70 Kč/EUR, zatímco zbylé dvě měny jen dokázaly přerušit oslabování. Důvod tohoto rozdílu těžko hledat v domácích zprávách. Ty pro korunu příznivé nebyly," uvedl Tomáš Vlk z Patria Finance.

Podle něj se dařilo dolaru. Proti euru posílil na 1,4060, když ani velmi dobrý výsledek indexu průmyslové aktivity z New Yorku nedokázal přinést na trhy dostatek optimismu. Hlavní akciové trhy jsou nadále ve ztrátách. "Zvýšené prodeje akcií se promítají do většího přílivu peněz do amerických dluhopisů, z čehož dolar profituje, dodal.

"Špatná nálada přišla do Evropy z Asie. Tam dnes některé trhy zažily i více než pětiprocentní pád. To vystrašilo i evropské obchodníky. Krom paniky ovšem pádné argumenty pro prodej nenacházíme," doplnil Vladimír Pikora z Next Finance.

Podle Jiřího Škopa z Komerční banky nelze vzhledem k prázdninové náladě čekat, že by se aktivita na finančních trzích nějak zvýšila. "Pokud nebude zveřejněna nějaká překvapivá informace, která by zásadním způsobem ovlivnila celý globální sentiment, měla by se česká měna pohybovat okolo současných úrovní," naznačil. Nízká likvidita však může v případě většího zobchodovaného objemu způsobit výraznější výkyvy, upozornil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK