Americké akcie v pondělí výrazně klesly

18.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. srpna (ČTK) - Americké akcie v pondělí utrpěly nejprudší pokles za sedm týdnů, protože ekonomické údaje z Japonska a neuspokojivé vyhlídky americké maloobchodní společnosti Lowe's vyvolaly pochybnosti ohledně hospodářského oživení.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o dvě procenta na 9135,34 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 2,43 procenta na 979,73 bodu a index technologického trhu Nasdaq o 2,75 procenta na 1930,84 bodu.

Japonská ekonomika ve druhém čtvrtletí podle vládních údajů stoupla o 0,9 procenta proti předchozím třem měsícům. Vymanila se tak ze své nejdelší recese od druhé světové války. Tempo jejího růstu však zaostalo za očekáváním, což vedlo k rozsáhlým prodejům na asijských trzích, jež se přenesly také do Evropy a Severní Ameriky.

Společnost Lowe's, která je druhým největším prodejcem potřeb pro kutily v USA, se propadla o více než deset procent poté, co omezila plány na expanzi a zveřejnila překvapivě slabou prognózu pro třetí čtvrtletí. Posílila tak obavy ohledně spotřebitelských výdajů. Dolů proto zamířily rovněž akcie většího rivala Home Depot.

Na devizovém trhu se euro propadlo až na dvoutýdenní minimum vůči dolaru a téměř měsíční minimum vůči japonskému jenu, protože pochybnosti ohledně hospodářského oživení a pokles na akciových trzích snížily zájem investorů o riziko. V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru oslabilo o 0,9 procenta na 1,4079 USD a vůči jenu o 1,5 procenta na 132,81 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK