V září skončí nutnost montovat do užitkových aut mřížky

18.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. srpna (ČTK) - V polovině září začne platit novela vyhlášky, která ruší dosavadní povinnost pro lehké užitkové vozy mít oddělený zavazadlový prostor od sedadel posádky pevnou přepážkou. První homologované vozy bez přepážky by mohly v tuzemsku jezdit v příštím roce. Vyplývá to z informací ministerstva dopravy a Svazu dovozců automobilů.

"Novela vyhlášky vstoupí v platnost 15. září. Legislativní radou vlády již materiál prošel, nyní čeká na závěrečný podpis ministra," uvedl dnes Jakub Ptačinský z tiskového odboru ministerstva dopravy.

Přepážky se musely montovat i do osobních aut přestavovaných na užitkové vozy kvůli odpočtu DPH. Od letošního dubna si firmy mohou odečíst DPH i při pořízení osobních vozů a zájem o užitkové přestavby výrazně klesl. Od ledna do července se tuzemsku prodalo 13.909 užitkových aut, tedy o 62 procent méně než loni.

U již provozovaných vozů ale motoristé nebudou moci mřížku odstranit, to bude platit jen pro vozy schválené do provozu podle nové směrnice. Schvalování je podle tajemníka svazu dovozců Pavla Tunkla proces, který zabere několik měsíců a je navíc finančně náročný.

V rámci evropského schválení typu vozidla se pak bude jeho zařazení určovat zejména podle provedení a rozložení nosnosti pro osoby a náklad. Lehké užitkové vozy by měly mít větší nosnost nákladního prostoru než povolenou hmotnost maximálního počtu přepravovaných osob. Zároveň budou moci výrobci pro český trh mřížku montovat až do podzimu 2011.

Výrazný přesun osobních aut v provedení kombi mezi lehká užitková vozidla nastal po roce 2003, kdy stát zavedl možnost odpočtu DPH.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK