Koruna si polepšila, stejně jako další středoevropské měny

18.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. srpna (ČTK) - Česká měna dnes zpevnila vůči oběma hlavním světovým měnám. Před závěrem obchodování se pohybovala na úrovni 25,63 Kč/EUR a byla tedy o sedm haléřů silnější než v pondělí. K dolaru si polepšila rovněž o sedm haléřů na 18,18 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle analytiků koruna posilovala v souvislosti s pozitivním vývojem na akciových trzích v Evropě. "Obchodování s korunou bylo dnes dlouho jednoznačné. Dokud převládaly dobré zprávy, akciové trhy rostly a koruna zpevňovala. Koruna se tak dnes dostala až na 25,50 Kč/EUR. Tam se její kurz ale zastavil, neboť data z amerického trhu práce vzala spekulantům veškerou chuť investovat do středoevropských měn," uvedl hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance vedle růstu akciových trhů na region zřejmě zapůsobil i německý index ZEW. "Ten výrazně předčil odhady a vzhledem k velké navázanosti střední Evropy na německou poptávku mohl zlepšit i očekávání na další vývoj v regionu. Žádné podpůrné zprávy z Česka nepřišly. Naopak, odhad ředitelky Czechinvestu, že příliv přímých zahraničních investic letos spadne na polovinu, by měl být pro korunu negativní zprávou. Žádnou reakci však zatím nesledujeme," uvedl Vlk.

Jiří Škop z Komerční banky upozornil, že ve středu bude zveřejněna polská průmyslová produkce za červenec, když trhy očekávají její další zlepšení. "Zároveň to dá i určitou indikaci, jak by se mohl v červenci vyvíjet průmysl i v české ekonomice," poznamenal Škop.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK