Japonské akcie oslabily, hlavní index je na třítýdenním minimu

19.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. srpna (ČTK) - Japonské akcie dnes oslabovaly a hlavní index klesl na nejnižší hodnotu za poslední tři týdny. Nervozitu mezi investory zvyšuje další pokles čínských akcií a nejistota kolem oživení globální ekonomiky. Na devizových trzích se z toho důvodu skokově zvýšil zájem o nákup japonských jenů, i když ještě na začátku obchodování japonská měna oslabovala.

Index Nikkei 225 si odepsal 80,96 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,79 procenta na hodnotě 10.204 bodů. Ocitl se tak nejníže od konce července. Širší index Topix klesl o 0,7 procenta na 943,25 bodu.

Navzdory negativní náladě na trhu se prudce vzhůru vydaly akcie elektrotechnického koncernu Sanyo Electric a v jednu chvíli vykazovaly nárůst až o 17 procent. Impulzem k růstu se stala zpráva, že největší světová automobilka Toyota Motor bude do svých nových hybridních vozů instalovat právě bateriové články Sanyo.

Na devizových trzích zpočátku oslaboval japonský jen, po propadu čínských akcií se ale směr vývoje otočil a zájem o japonskou měnu razantně vzrostl. Přispěly k tomu ale také obavy z dalšího vývoje americké ekonomiky. Nejnovější statistika totiž naznačuje pomalejší oživení, než s jakým investoři počítali.

Japonská měna je do značné míry indikátorem averze k riziku. Pokud jsou investoři ochotní riskovat, kvůli nízkému úročení si půjčí japonské jeny, hned je prodají a peníze vloží tam, kde očekávají vyšší návratnost. S růstem averze k riziku se vracejí k původní měně, jejíž kurz se tak zvýší.

"Trh velmi citlivě vnímá vývoj na čínské burze a snaží se zjistit, zda se neobjevují nějaké náznaky, které by ukazovaly, jestli by čínská ekonomika před sebou nemohla mít změnu k horšímu," poznamenal hlavní analytik společnosti Daiwa Securities SMBC Takahide Nagasaki.

Dolar k jenu oslabil o 0,3 procenta na 94,42 JPY, během dne se ale jeho kurz dostal k 95 jenům. Euro k jenu kleslo o 0,4 procenta na 133,36 JPY a vůči dolaru si odepsalo 0,1 procenta na 1,4127 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK