Lidé si mohou na serveru vybrat nejvýhodnější nabídku hypotéky

19.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. srpna (ČTK) - Lidé se zájmem o hypotéku mohou ode dneška využít na serveru www.Honzovahypoteka.cz službu, která nabízí srovnání hypoték a možnost výběru té nejvýhodnější. Zájemce o úvěr zadá svoji poptávku přes internet a najednou tak osloví všechny poskytovatele hypoték na trhu. Novináře o tom dnes informoval obchodní ředitel společnosti Jiří Paták s tím, že server poskytuje v ČR tuto službu údajně jako první. Odborníci se v otázce jedinečnosti projektu neshodnou.

Projekt honzovahypoteka.cz je v ČR skutečně prvním svého druhu, míní šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zámečník. Jiný názor má ovšem Tomáš Prouza z poradenské společnosti Partners. "Nejde o nic unikátního. Srovnání všech dostupných hypoték je pro Partners naprosto přirozené a je to základ služby, kterou klientům poskytujeme. Podobně to dělají i všichni ostatní slušní hypoteční makléři," řekl ČTK.

Na on-line tržišti honzovahypoteka.cz jsou na jednom místě zastoupeny všechny banky, které poskytují hypoteční úvěry a úvěry ze stavebního spoření. Finanční ústavy zatím reprezentuje 130 hypotečních makléřů a pracovníků bank, do budoucna by jejich počet měl podle Patáka vzrůst až na 500. Honzovahypoteka.cz nabízí i přefinancování hypotečních úvěrů nebo konsolidaci dluhu. Služba je pro uživatele bezplatná, společnost vytváří zisk od makléřů, kteří obchod uzavřou.

Na rozdíl od ostatních podobných projektů je služba prý jedinečná v tom, že na každou poptávku reagují "živí" makléři z různých bank a nikoli automat, který nabídku sestaví podle předem daných tabulek, upozornil Paták. Makléři tak podle něj vědomě soutěží o zájem poptávajícího, což vytváří tržní prostředí a tlačí ceny hypoték na minimum. "Zájemci o hypotéky nemusí běhat po bankách, mohou se snadno zorientovat přes internet a vybrat si tu nejlepší nabídku," dodal.

Uživatel serveru se podle Patáka vyhne tomu, že ho neodbytný poradce uhání po telefonu. Transakci si řídí sám, protože poptávku zadává anonymně. Nabídky makléřů si vybere ze svého klientského účtu na serveru a odpoví jen na ty, které mu vyhovují. Nabídky přijdou za méně než 24 hodin a jejich počet je nastaven na maximálně patnáct, podotkl.

Společnost honzovahypoteka.cz se bude zabývat pouze rozvojem tržiště a budeme prý zachovávat neutralitu vůči všem obchodujícím makléřům. Za serverem stojí ředitel realitního tržiště bezrealitky.cz Jakub Havrlant a Paták, který je odstupujícím ředitelem významného hypotečního brokera.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK