TIC: Veřejný sektor přišel privatizací vodáren o zisky až 9 mld.Kč

19.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. srpna (ČTK) - Veřejný sektor přišel privatizací vodáren o zisky ve výši až devíti miliard korun. Tvrdí to alespoň Transparency International (TIC), která dnes zveřejnila studii o privatizaci vodárenských společností v České republice.

Veřejný sektor přichází následkem privatizace ziskové části vodohospodářských společností o značné prostředky, které mohly být použity k financování potřebné obnovy vodárenské infrastruktury. Současné nastavení smluv se soukromými provozovateli navíc městům a obcím komplikuje přístup k dotacím z Evropské unie, uvádí TIC.

Podle vedoucí projektu Elišky Císařové by privatizace vodního hospodářství v Česku dávala smysl, pokud by veřejný sektor získal výnosy, lepší služby a nižší zainteresovanost na financování investic do infrastruktury. "Bohužel z příkladů popsaných v naší studii vyplývá, že zatím dochází spíše ke zprivatizování zisků a zestátnění nákladů," uvedla.

Zveřejněná studie TIC (dostupná na www.transparency.cz) na příkladech privatizace v Praze, na Ostravsku, ve Zlíně a v Kroměříži ilustruje, za jakých okolností dochází k neprůhlednému nastavení vlastnických práv a dlouhodobých provozovatelských smluv. Dále odhaduje objem financí, o které veřejný sektor ztrátou ziskové části vodohospodářských společností přichází.

Privatizace vodárenských společností sice přinesla státu, městům a některým vodárnám zpravidla jednorázové finanční zdroje. V dlouhodobém horizontu ale znamenala ztrátu dosavadních zdrojů financování rozvoje infrastruktury, tedy výnosů a zisků dosahovaných při prodeji vody, navíc také ztrátu dotace od státu a od EU, konstatuje nevládní organizace.

Velký problém podle TIC představují provozní smlouvy mezi vlastníky a provozovateli infrastruktury. Kontrakty jsou často nastaveny dlouhodobě (až na 25 let), přičemž prý znevýhodňují veřejného vlastníka infrastruktury. Nejsou transparentní z hlediska stanovení cen a zisku a nemotivují soukromé provozovatele zvyšovat efektivnost.

Jedním z možných řešení současných problémů v oblasti vodárenství by podle TIC mohla být regulace trhu, například prostřednictvím nově vytvořeného nezávislého regulátora. Ten by měl zajistit ochranu veřejného zájmu, dohlížet na vyváženost smluvních vztahů, nastavit přiměřenost zisků soukromých společností a zabezpečit podíl veřejného sektoru na zisku z provozu. Zavedení regulace by mohlo zajistit i vyšší míru transparentnosti chování soukromých vodárenských společností, např. prostřednictvím uplatňování vzorce pro výpočet vodného a stočného motivujícího k úsporám namísto navyšování nákladů. TIC dále doporučuje všem radnicím, které se rozhodnou pro zavedení provozního modelu, aby věnovaly maximální pozornost výhodnosti nastavení smluv mezi vlastníkem a provozovatelem vodárenské infrastruktury.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK