ICC: Indikátor klimatu světové ekonomiky opět vzrostl

19.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. srpna (ČTK) - Indikátor klimatu světového hospodářství pro třetí čtvrtletí roku 2009 vzrostl. Zvýšení, které je druhé v řadě, je výsledkem zřejmých pozitivnějších očekávání pro příštích šest měsíců, než tomu bylo dosud. Vedle toho se však mírně zlepšilo i hodnocení současné ekonomické situace, a to poprvé od podzimu roku 2007. Vyplývá to ze zprávy Institutu pro hospodářský výzkum Ifo a Mezinárodní obchodní komory (ICC).

Optimistická očekávání zaznívají ze Severní Ameriky a Asie, o něco radostnější vývoj hospodářství než dosud očekává v následujícím půlroce i západní Evropa, Rusko a Latinská Amerika. Naopak ekonomické odhady budoucího vývoje ve většině zemí střední a východní Evropy zůstávají negativní.

"Přestože zprávy o vývoji světového hospodářského klimatu vyznívají stále pozitivněji, současná ekonomická situace je hodnocena ve všech hlavních regionech světa jako naprosto nepříznivá," uvedl předseda ICC v ČR Jaromír Drábek.

V eurozóně, střední a východní Evropě a Rusku je podle něj současná ekonomická situace hodnocena ještě o něco hůře než při posledním průzkumu. "Je tedy, doufejme, otázkou historicky krátkého času, kdy se pozitivní očekávání vývoje klimatu světového hospodářství přemění ve skutečnost," dodal.

ICC je jedinou celosvětovou obchodní organizací, která reprezentuje podniky všech sektorů ze všech koutů světa. Komora propaguje a podporuje otevřený systém mezinárodního obchodu a investic a tržní ekonomiky již od svého založení na začátku 20. století.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK