Akciím na burze se dnes nedařilo

19.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. srpna (ČTK) - Pražská burza dnes navázala na výprodeje v Asii a spolu s ostatními evropskými trhy oslabila. Hlavní index PX během dneška odepsal 1,55 procenta na 1123,6 bodu, vyplývá z výsledků burzy. Nejvíce ztratily akcie těžební firmy NWR, která před otevřením trhu oznámila větší ztrátu, než se čekalo.

Podle Michala Zachara z Patria Direct titul v jednu chvíli ztrácel deset procent až na cenu 129 korun, tam se však prý našlo pár odvážlivců, kteří cenu NWR zvedli na závěrečných 136,77 Kč.

Analytici v průměru očekávali čistou ztrátu ve výši 18 milionů eur, skutečnost ale byla více než dvojnásobně horší. "Tržby přitom meziročně propadly o 47 procent, EBITDA o 85 procent," upozornil Josef Němý z Komerční banky. Výsledky podle něj přinesly i některé pozitivní náznaky jako například nárůst prodaných objemů oproti předchozímu čtvrtletí nebo prohlášení managementu, že to nejhorší už je za námi; negativa ovšem převažují, a proto by podle něj mohlo oslabování akcií prý pokračovat i v následujících dnech.

Největší dopad na dění na pražské burze dnes podle Němého měly ztráty bankovních akcií. Erste Bank oslabila při prodejním tlaku hlavně ve Vídni bezmála o tři procenta na 681 korun, minima dne našla na 669 korunách. Podle makléře Patria Finance Martina Stuchlíka se tak dělo bez významnějších zpráv, pouze kvůli vybírání zisků. Komerční banka přišla o 1,83 procenta na 3480 Kč.

Dařilo se naopak akciím Pegasu, které posílily o 3,2 procenta na 418 Kč a nepatrně si polepšily také akcie sítě autobazarů AAA Auto a operátora Telefónica O2.

Ve čtvrtek bude výsledková sezona pokračovat, hned ráno oznámí výsledky za druhé čtvrtletí vídeňská pojišťovna VIG, upozornil Němý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK