Akcie v USA ve středu posílily o 0,7 procenta

20.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. srpna (ČTK) - Pro akcie amerických korporací byla středa dalším rozkolísaným dnem. Trh nejprve postihly ztráty ovlivněné poklesem akcií čínských společností, pokles zásob ropy v USA ale obnovil naděje, že ekonomika spotřebovává a poroste. Nakonec hlavní indexy posílily o 0,7 procenta.

Index Dow Jones si připsal 61,22 bodu a uzavřel den na 9279,16 bodu. Index Nasdaq Composite vzrostl o 13,32 bodu na 1969,24 bodu, také o 0,7 procenta.

Překvapivý pokles ropných rezerv byl ujišťujícím znamením, opatrnosti je přesto mezi investory stále dost. I když se akcie oživily, vládní obligace si podržely většinu předchozích zisků. Vládní dluhopisy slouží jako bezpečnější investice v nejistých dobách.

V USA minulý týden ubylo osm milionů barelů ropy. Zprávu ministerstva energetiky si investoři vyložili tak, že poptávka po energiích roste a s tím i ekonomická aktivita.

Výrazné výkyvy akcií ukazují, jak investoři reagují na poslední řady čísel o ekonomice. Znamení, že se situace lepší, posílila od března akciový trh o 40 procent. Po takovém nárůstu ale zesílila nejistota, zda byl takový vzestup oprávněný, napsala agentura AP.

S oživením akciového trhu klesl kurz dolaru. "Devizové kurzy následují náladu u akcií a ropy," poznamenal jeden z obchodníků. Americká měna také slouží jako jistější investice v dobách poklesu, a růst akcií proto snížil její atraktivitu. Devizové kurzy následovaly vývoj u akcií, protože trhu chyběla nová ekonomická čísla.

Kurz eura posílil o 0,7 procenta na 1,4236 USD a dolar vůči jenu oslabil na 93,98 JPY, také o 0,7 procenta. Kurz eura k jenu zůstal na 133,82 JPY, dodal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK