Komunisté nesouhlasí s Janotovými návrhy na omezení deficitu

20.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Komunisté nesouhlasí s návrhy ministra financí Eduarda Janoty na změny daní kvůli vysokému deficitu státního rozpočtu v důsledku globální hospodářské krize. Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše je třeba místo změn v sazbách jednotlivých daní prosadit úplnou reformu systému, včetně obnovení daňové progrese u fyzických osob a nahrazení daně z příjmu právnických osob daní z obratu.

Janota chce snížit schodek rozpočtu v příštím roce o více než 70 miliard Kč. Navrhuje zvýšit dolní sazbu DPH z devíti na 11 procent a horní z 19 na 20 procent. Počítá i se zvýšením spotřební daně z benzinu a nafty o korunu na litr a se snížením výdajů rozpočtu o 40 miliard korun. Tvrdí, že pokud se nepodaří změnit příjmy a výdaje státního rozpočtu, bude navrhovaný schodek státního rozpočtu na příští rok činit 230 miliard korun.

Dolejš dnes vyloučil, že by KSČM podpořila zvyšování DPH, byť jen dočasně. Strana podle něj naopak chce snížit zvýhodněnou sazbu DPH z devíti na pět procent a prosadit v EU výjimku, aby mohla být zavedena třetí, nulová sazba DPH na základní potraviny.

Stejně tak KSČM podle Dolejše odmítá jakékoli škrty v rámci sociálních transferů. Za nešťastný označil Dolejš i Janotův návrh na zmrazení růstu penzí.

Místopředseda komunistů se ale postavil kriticky i k návrhu ČSSD na zvýšení daně z příjmu právnických osob. "Nemyslím, že by to zachránilo státní rozpočet," řekl. Podle něj je třeba zahájit diskusi o nahrazení této daně daní z obratu firem, která by mohla být progresivní. "Čím větší firma s větším obratem, tím by mohla být ta daň větší," uvedl.

Daňovou progresi prosazuje KSČM i u daní z příjmu fyzických osob. Podle Dolejše chce strana zavést pět daňových pásem, přičemž lidé s příjmem do 12.500 měsíčně by platili jen devět procent, naopak lidé s příjmy nad 83.500 měsíčně 40 procent.

Dolejš rovněž označil za nevhodný návrh bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který navrhoval, aby se o vládních legislativních návrzích pro změnu deficitu rozpočtu hlasovalo v jednom balíčku. Podle něj není takový způsob hlasování dostatečně transparentní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK