Americké akcie dopoledne díky růstu v Číně a statistice posílily

20.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. srpna (ČTK) - Americké akcie dopoledne rostly. Trhy podpořilo oživení akciového trhu v Číně a zpráva o překvapivém růstu regionálního indexu tovární aktivity, které zastínily i nepříznivé údaje o vývoji týdenní nezaměstnanosti.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones posílil o 37,41 bodu, tedy 0,4 procenta, na 9316,57 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 7,51 bodu, neboli 0,8 procenta, na 1003,97 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 10,47 bodu, čili 0,5 procenta, na 1979,71 bodu.

Oživení akciových trhů v Číně pomohlo zmírnit obavy o další vývoj čínské ekonomiky, která v době krize patří mezi nejrychleji rostoucí velké ekonomiky světa. Za poslední dva týdny akcie v Číně klesly o zhruba 20 procent.

Zprávy amerických společností dnes byly spíše smíšené. Potravinářské firmy Heinz a Hormel Foods vykázaly zisk nad očekáváním analytiků, což pomohlo firmám k růstu. Maloobchodní společnosti Sears Holdings se však překvapivě propadla do ztráty, což poslalo akcie dolů o 12 procent. Pojišťovna AIG si dopoledne připsala téměř 29 procent díky projevu nového šéfa Roberta Benmoscheho, který uvedl, že očekává, že pojišťovna bude schopna splatit svůj dluh vůči vládě a zvýšit hodnotu pro akcionáře.

Aktivita továren v oblasti středního Atlantiku zvrátila podle průzkumu Federální rezervní banky ve Filadelfii v srpnu předchozí klesající trend, který trval deset měsíců. Přispěl k tomu nárůst nových zakázek. Hodnota indexu aktivity na srpen činí 4,2 bodu proti červencovým minus 7,5 bodu. Ekonomové očekávali zlepšení indexu jen na minus dva body. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti však v uplynulém týdnu nečekaně vzrostl o 15.000. Analytici naopak očekávali pokles, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK