Pražská burza v závěru týdne víceméně stagnovala

21.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Zatímco evropské akciové trhy dnes po celý den výrazně posilovaly, pražská burza spíše stagnovala. Po závěrečné aukci se hodnota hlavního indexu zastavila na 1139,4 bodu, což představuje růst o mírných 0,22 procenta. Vyplývá to z údajů burzy.

Největší růst zaznamenaly akcie VIG, které přidaly 4,3 procenta těsně nad 900 korun. Dařilo se také developerovi Orco, který se připsal 2,4 procenta na 272 korun. K růstu indexu PX přispěly nejvíce akcie Erste, které posílily o 1,7 procenta na 712 korun. Tento vliv však podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky vyvážilo zlevnění akcií Telefóniky O2 o více než dvě procenta na 470 Kč.

"Zahraniční prodejci si posvítili na český index, když první v hledáčku byly převážně akcie Telefónica O2. Ty se v průběhu dne sesunuly z ranních hodnot 480 Kč až na závěrečnou hodnotu 470 Kč, když převážně zahraniční účty stály na prodejní straně a domácí investoři včetně retailu na straně poptávky," doplnil makléř Patria Finance Martin Stuchlík.

"Komerční banka zakončila seanci bez významnějších změn, a to i přesto, že okolní banky v regionu posilují až o čtyři procenta a tudíž se jen potvrzuje trend kdy zahraniční investoři tlačí tento titul níže," upozornil Stuchlík.

Růst evropských indexů byl dán zájmem investorů o infrastrukturní tituly, jejichž sektorový index podle Adamkoviče přidal téměř tři procenta díky růstu velkých emisí jako E.ON, RWE či GdF. Ve finančním sektoru výrazně posílily akcie velké švýcarské banky UBS poté, co zájem o vládní podíl v bance převýšil několikanásobně převýšil nabídku. "O silných devět procent podražily také akcie polské BRE Bank, která v Česku působí pod značkou mBank," upozornil Adamkovič.

Akcie ČEZu nedokázaly kvůli negativnímu komentáři od Morgan Stanley, který akcie českého energetického podniku označil za méně atraktivní než tituly konkurence, následovat své západoněmecké konkurenty, a tudíž zakončily seanci na úrovních 960 Kč, tedy mírně pod čtvrteční závěrečnou hodnotou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK