Vláda USA zřejmě zvýší odhad deficitu rozpočtu na příštích 10 let

23.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 23. srpna (ČTK) - Americká vláda prezidenta Baracka Obamy zřejmě zvýší příští týden odhad budoucího desetiletého rozpočtového deficitu pro období 2010 až 2019 na zhruba devět bilionů USD (160 bilionů Kč) ze současných 7,108 bilionu USD. Uvedly to agentury Reuters a AP s odvoláním na vládní zdroje. Důvodem je revize údajů o vývoji ekonomiky.

Zvýšení rozpočtového deficitu srovná prognózu vlády s odhady dalších institucí a analytiků. Rozpočtový výbor Kongresu již dříve uvedl, že očekává celkový deficit 9,1 bilionu USD. Podle některých zdrojů má být nový údaj zveřejněn v úterý. Desetiletá prognóza je obvykle velmi nestabilní a bývá několikrát změněna.

Nová, horší prognóza nahraje oponentům Obamy, kteří tvrdí, že jeho výdajové plány jsou vzhledem k současnému rozpočtového schodku příliš drahé. Vyšší schodek také může vyvolat nervozitu mezi investory a snížit zájem zahraničních investorů o nákup amerických dluhopisů. Přináší obavy, zda USA budou schopné financovat svůj dluh a udržet si nejvyšší úvěrový rating.

Horší deficit je odrazem poklesu rozpočtových příjmů způsobeného zhoršením ekonomických podmínek. Původní odhad počítal, že americká ekonomika letos klesne o 1,2 procenta. V prvním čtvrtletí letošního roku však hrubý domácí produkt klesl o 6,4 procenta, což byl nejhorší údaj za téměř tři desetiletí.

Bílý dům se také chystá snížit odhad deficitu na letošní fiskální rok, který končí 30. září, na 1,58 bilionu dolarů z předchozích 1,84 bilionu USD, protože do něj nezapočte čtvrt bilionu dolarů na další záchranu bank. Očekávaný rekordní schodek znepokojuje finanční trh a ohrožuje ambiciózní plány Obamova úřadu reformovat systém zdravotní péče a vzdělání a zajistit, aby USA byly méně závislé na fosilních palivech.

Obama přislíbil, že sníží do konce svého čtyřletého funkčního období rozpočtový deficit na polovinu. Po předchozím prezidentovi Georgeovi W. Bushovi zdědil deficit 1,3 bilionu USD. Slíbil také, že nezvýší daně Američanům, kteří vydělávají méně než 250.000 USD ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK