Japonské akcie prudce zpevnily, trh věří v hospodářské oživení

24.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. srpna (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden prudkým růstem, o který se postarala celkově lepší nálada na trhu a víra investorů v hospodářské oživení. Vzhůru se vydala celá Asie, která reagovala na překvapivý růst prodeje nemovitostí v USA a na komentář šéfa americké centrální banky (Fed). Ten koncem minulého týdne uvedl, že globální ekonomika se dostává z recese.

Index Nikkei 225 si připsal 342,85 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 3,35 procenta na hodnotě 10.581,05 bodu. Dostal se tak na nejvyšší závěrečnou hodnotu za posledních téměř deset měsíců a smazal prakticky celou ztrátu z minulého týdne, během něhož oslabil o 3,4 procenta. Širší index Topix dnes vzrostl o 2,4 procenta na 970,27 bodu.

Značný zájem byl o akcie firem, které většinu své produkce vyvážejí. To je například elektrotechnický koncern Canon nebo největší japonské automobilky. Objemy obchodů ale byly relativně slabé. Vzhůru se vydaly také akcie společnosti Inpex a dalších firem, které se pohybují kolem těžby a zpracování ropy a zemního plynu. Těmto akciím prospěl další růst cen ropy.

Americké akcie na konci týdne výrazně zpevnily a Dow Jonesův index vystoupil nejvýše za posledních devět měsíců. Pomohla statistika o růstu prodeje domů v USA a také komentář šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho. Ten řekl, že globální ekonomika je na cestě k oživení. Důvodem k ostražitosti je ale podle dealerů vývoj na čínské burze a také nadcházející volby v Japonsku.

"Silný růst prodeje domů v USA mírní obavy kolem výhledu ekonomiky, které minulý týden způsobily pokles cen akcií v USA, Japonsku a Číně," poznamenal analytik finanční společnosti Ichiyoshi Investment Management Micušige Akino. Ten bude podle něj záležet na tom, zda se index Nikkei dokáže posunout do pásma 10.500 až 11.000 bodů. V nedávné minulosti měl problém udržet se nad 9000 body.

Na devizových trzích se snižoval kurz japonského jenu, především v reakci na větší ochotu investorů podstupovat riziko. V takové době dávají investoři přednost akciím na takzvaných emerging markets a měnám zemí, kde jsou vyšší úroky. Nakupují se například takzvané komoditní měny, což je třeba australský či novozélandský dolar.

Australský dolar k japonskému jenu zpevnil o 0,4 procenta na 79,40 JPY, stejně tak novozélandský dolar k jenu připsal 0,4 procenta na 64,88 JPY. Americký dolar k jenu si připsal 0,4 procenta na 94,81 JPY a odpoutal se od měsíčního minima 93,42 JPY, kde byl v pátek. Růst by se mohl podle analytiků zastavit na 95,50 JPY, výstup na 98 nebo 99 jenů je tento týden prý nepravděpodobný.

Euro k dolaru se pohybovalo kolem 1,4328 USD a nezaznamenalo výraznější změny. Vůči jenu zpevnilo o 0,5 procenta na 135,86 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK