Zakázky průmyslu eurozóny za červen rostly proti odhadům silněji

24.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 24. srpna (ČTK) - Průmyslové zakázky v eurozóně vzrostly za červen o 3,1 procenta, což je proti očekávání analytiků téměř dvojnásobné tempo. Dnešní oficiální data Eurostatu naznačují, že se odvětví dostává v eurozóně z recese. Za celou EU ale čísla tak příznivá nejsou.

Nové zakázky průmyslových podniků jsou klíčovým ukazatelem budoucího růstu v odvětví. Zvýšily se ve Francii i Německu, tedy v ekonomikách, které se ve druhém čtvrtletí z recese vymanily. Nárůst zakázek ale za červen vykázalo i Irsko, kde se světová ekonomická krize projevuje výrazně.

Analytici nárůst očekávali, ale jen o 1,6 procenta. Ekonomové ale také podotýkají, že oživování začíná na nízké úrovni aktivity v odvětví. Za posledních 12 měsíců se objem nových zakázek snížil o 25,1 procenta. Experti přitom čekali horší údaj, a to propad o 28,6 procenta.

V celé 27členné Evropské unii situace tak příznivá není. Za celou EU se zakázky meziměsíčně snížily o 0,4 procenta a meziročně propadly o 24 procent, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK