Japonské akcie smazaly část předchozích zisků, roste kurz jenu

25.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 25. srpna (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes oslabovaly a na průběh obchodování měl částečně vliv silný pokles na burze v Šanghaji. Objemy obchodů se stále drží nízko a obchodníci vyčkávají před další statistikou ze Spojených států. Středem zájmu jsou ale i blížící se volby v Japonsku. Kvůli růstu averze k riziku se zvyšoval kurz japonského jenu.

Index Nikkei 225 si odepsal 83,69 bodu a den uzavřel poklesem o 0,79 procenta na hodnotě 10.497,36 bodu. Odepsal tak část vysokého pondělního zisku, který činil 3,4 procenta. Celkový objem ale dosáhl pouze 1,3 bilionu jenů (asi 244 miliard Kč), což je zhruba stejně jako v pondělí, kdy byl objem obchodů nejnižší od konce července. Širší index Topix oslabil o 0,5 procenta a uzavřel na 965,11 bodu.

Klesaly například akcie vývozců, které prudce zpevnily v pondělí. Slabší byly také akcie finančního domu Mitsubishi UFJ Financial Group, kde měly mimo jiné vliv ztráty amerických bank. Jeden z vlivných analytiků totiž řekl, že za současné krize ještě v USA zbankrotuje 150 až 200 bank. Od začátku letošního roku bylo v USA nuceno skončit 81 bank.

V neděli se budou v Japonsku konat parlamentní volby, v nichž podle analytiků mají šanci vyhrát opoziční demokraté. Investoři ale před výsledkem voleb nechtějí otevírat větší pozice a někteří analytici tvrdí, že volby se staly faktorem, který už má na obchodování neutrální vliv.

"V zásadě teď vidíme reakci v podobě vybírání zisků na předchozí růst. Investoři také čekají na statistiku o vývoji trhu bydlení v USA, zda potvrdí sílu hospodářského oživení," řekl analytik společnosti Okasan Securities Noricugu Hirakawa. Než budou známy výsledky voleb, nikdo se prý do nákupů akcií nepohrne.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz japonského jenu, což se zpravidla děje v době zvýšené averze k riziku. Klesá zájem o měny s vysokým úročením a trh zároveň posuzuje zprávu, že americký prezident Barack Obama nominuje na další funkční období do čela americké centrální banky (Fed) jejího nynějšího šéfa Bena Bernankeho. Nominaci by měl oznámit dnes a finanční trhy s ní převážně počítaly. Dolar proto na tuto zprávu nijak zvlášť nereagoval.

Dolar vůči japonskému jenu oslabil o 0,7 procenta na 93,96 JPY, drží se ale nad měsíčním minimem 93,42 JPY, na němž se ocitl minulý týden. Dealeři si také všimli, že poprvé po zhruba 16 letech se obrátil spread (rozpětí) mezi tříměsíční dolarovou mezibankovní sazbou Libor a odpovídající sazbou v japonských jenech. Dolarová sazba klesla na nové minimum 0,38688 procenta, zatímco jenová sazba činí 0,38875 procenta.

Dolarové spready byly vždy širší, protože základní úroky v USA byly až do loňska mnohem vyšší než v Japonsku. Dnes je základní úrok v Japonsku 0,1 procenta, zatímco v USA je v pásmu 0 až 0,25 procenta. Inverze spreadů ale trh moc neovlivnila, protože v delším horizontu jsou dolarové sazby stále o dost vyšší.

Euro vůči jenu dnes oslabilo o 0,7 procenta na 134,30 JPY, zatímco australský dolar k jenu si odepsal 0,8 procenta na 78,53 JPY, i když v pondělí vystoupil na zhruba týdenní maximum blízko 80 jenů. Euro vůči americkému dolaru kleslo o 0,1 procenta na 1,4292 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK