ČEZ v pilotním projektu vyzkouší 40.000 "chytrých" elektroměřidel

25.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. srpna (ČTK) - Elektrárenská společnost ČEZ chce v příštím roce v rámci pilotního projektu osadit 40.000 takzvaných chytrých elektroměřidel v zatím neurčeném kraji. Tato měřidla jsou prvním krokem k vybudování chytré distribuční sítě (smart grid), na jejímž vývoji dnes pracuje většina významných energetických firem. Na dnešní tiskové konferenci dnes přiblížili rozvoj technologie zástupci společnosti ČEZ.

Společnost ČEZ nedávno ukončila první pilotní projekt, v rámci kterého vyzkoušela ve východočeské Dobrušce 2000 chytrých měřidel. Podle ředitele útvaru rozvoje distribuce Milana Špatenky testoval ČEZ zatím jen technické parametry zařízení bez aktivní účasti zákazníka. Jedním z cílů chytrých sítí pak je, aby zákazník mohl přizpůsobovat svou spotřebu momentálnímu zatížení elektrické sítě. Odběratel by tak mohl omezit spotřebu v době špiček a naopak využít levnější elektřiny například k dobytí spotřebičů.

"Všechny přínosy však nebudou hned," upřesnil Špatenka. V první fázi budou chytrá elektroměřidla lidem poskytovat pouze detailní údaje o spotřebě. S dalším rozvojem chytrých sítí vzniknou podle Špatenky "chytré domácnosti", které budou využívat dynamické tarify podobné těm u mobilních operátorů.

"Na světě zatím neexistuje žádná vzorová smart grid," řekl místopředseda představenstva ČEZ Martin Němeček. Dodal, že standardy nového odvětví se teprve tvoří. Za největší výhody chytré sítě považují zástupci ČEZ mimo jiné větší stabilitu sítě, lepší zvládnutí přibývajících menších zdrojů (například slunečních elektráren) a začlenění zákazníka do soustavy. "Na rozdíl od tradiční distribuční sítě, nemusí být v smart grid toky jednosměrné," dodal vedoucí odboru strategického rozvoje ČEZ Radim Černý.

Při přechodu na chytré sítě je podle Němečka nutno počítat s jistými riziky. "Se silovou technologií jsou více než stoleté zkušenosti, zatímco tato technologie je v prvopočátcích," podotkl. Podle něj je zejména třeba se vypořádat se zranitelností IT sítě vůči možným napadením. Zavedení chytré sítě také znamená zásah do vnitřních instalací zákazníka. "Některé spotřebiče bude třeba vypnout, v domě budou asi různé okruhy, z nichž některé bude možné vypnout kdykoliv," řekl. Další riziko podle Němečka vyplývá z nejistoty ohledně nutných investic.

Evropská unie si stanovila za cíl osadit do roku 2020 čtyři pětiny elektroměrů chytrými měřidly. Do září 2012 pak mají jednotlivé členské státy předložit své dopadové studie, které posoudí také ekonomickou výhodnost opatření. Samotná instalace měřidel není podle Němečka časově náročná a lze ji zvládnout za tři až osm let. "Italská společnost Enel tak například vyměnila na 30 milionů měřidel během pěti let," upřesnil.

Výši investice do elektroměřidel zástupci ČEZ neupřesnili. Uvedli pouze, že jedno měřidlo stojí řádově několik tisíc korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK