Kompenzace za zpoždění vlaků budou zřejmě až za pět let

25.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. srpna (ČTK) - Cestující na české železnici získají nárok na odškodnění za zpoždění vlaků zřejmě až za pět let. Ministerstvo dopravy totiž navrhuje vládě pětiletý odklad platnosti nařízení Evropské unie z důvodů rozsáhlé stavební činnosti na železniční síti. ČTK to dnes řekl mluvčí MD Karel Hanzelka. Vláda návrh projedná na středečním zasedání.

"Přijde nám nefér tuhle povinnost nyní přenášet na dopravce," uvedl Hanzelka. Podle něj podobný odklad umožňuje legislativa EU a využila ho řada států. Odložení platnosti evropského nařízení, které začne platit v roce 2010, však musí mít formu zákona. Vláda jej proto projedná jako novelu zákona o drahách, poté se jím bude zabývat sněmovna.

Nařízení EU se vztahuje na všechny spoje, státy mohou uplatnit výjimku pouze u městských, příměstských a regionálních vlaků. Cestující má nárok minimálně na vrácení 25 procent z ceny jízdenky, pokud je zpoždění větší než hodina, a polovinu ceny jízdenky v případě zpoždění delšího než dvě hodiny. Dopravce musí peníze vyplatit do měsíce od podání žádosti.

Nařízení unie také upravuje například odpovědnost dopravce za ztracená zavazadla, zranění či smrt cestujícího nebo přepravu invalidů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK