Nokia představila svůj první telefon se softwarem Linux

27.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 27. srpna (ČTK) - Finská Nokia dnes představila svůj první telefon založený na softwaru Linux. Největší světový výrobce mobilních telefonů si od nového produktu slibuje vylepšení své nabídky v dražším segmentu trhu.

V posledních dvou letech, kdy na trh mobilních telekomunikací vstoupily americké firmy Apple a Google, se zaměření odvětví přesunuje ke službám a softwaru. Nokia již tento týden uvedla, že pod tlakem konkurence Applu a dalších se více zaměří na služby zákazníkům, zejména stahování různých souborů.

Nokia dnes také oznámila zřízení nové divize Solutions. Jejím úkolem bude lépe spojit telefonní operace s novým nabídkami mobilního internetu. "S ohledem na ostrou konkurenci firem Apple a Google se bude snažit zajistit, aby všechny tyto prvky harmonicky spolupracovaly," komentoval to šéf výzkumu analytické firmy CCS Insight Ben Wood.

Nokia si celkový podíl na trhu mobilních telefonů drží na 40 procentech, ztrácí však půdu pod nohama v segmentu dražších modelů, kde nyní kralují produkty jako iPhone od Applu. Kvůli tomu také Nokii klesají průměrné prodejní ceny telefonů rychleji, než je průměr v odvětví.

Nový model N900 s dotykovým displejem se bude bez subvencí a daní prodávat za zhruba 500 eur (12.700 Kč). Bude používat procesor Cortex-A8 od firmy ARM.

Linux je nejpopulárnějším druhem bezplatného operačního systému s takzvaný otevřeným zdrojovým kódem, který je přístupný veřejnosti. Snaží se se konkurovat společnosti Microsoft s jejími Windows, za které se platí a jejichž kód není veřejně přístupný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK