Japonské akcie díky růstu na trzích v USA mírně posílily

28.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. srpna (ČTK) - Japonské akcie v pátek mírně posílily díky růstu na burzách ve Spojených státech. Objem obchodů byl ale slabý, protože investoři se drželi stranou před nedělními předčasnými volbami do dolní komory japonského parlamentu. Hlavní index tokijské burzy Nikkei se zvýšil o 0,6 procenta na 10.534,14 bodu. Za celý týden si tak připsal téměř tři procenta.

Investoři podle analytiků počítají s velkým vítězstvím opoziční Demokratické strany Japonska. Pozornost se tak přesunuje k povolebním událostem, například k otázce obsazení postů ministra financí a hospodářství.

"Trh by sice mohl příznivě reagovat na jasné vítězství demokratů, to už ale bylo z větší části započítáno do cen. Pozornost se rychle přesune na jejich politiku a na řadu ekonomických indikátorů v příštím týdnu," uvedl analytik Keniči Hirano z makléřské společnosti Tachibana Securities.

Na devizovém trhu dolar vůči japonskému jenu v závěru tokijského obchodování posílil o 0,3 procenta na 93,75 JPY. Ve čtvrtek se přitom propadl až na měsíční minimum 93,20 JPY. Euro vůči dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,4366 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK