Koruna dopoledne posilovala k euru i dolaru

28.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. srpna (ČTK) - Česká měna dopoledne posilovala vůči euru i dolaru. V 10:30 byl její kurz k euru pevnější oproti čtvrtečnímu závěru o 15 haléřů na úrovni 25,33 Kč/EUR. K dolaru se pak obchodovala silnější o 25 haléřů na 17,66 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Korunu tak dnes neovlivnila zveřejněná meziroční negativní data ČSÚ o vývoji průmyslové výroby v červenci. Ta zrychlila propad z červnového snížení o 12,2 procenta na pokles 18,4 procenta v červenci. "Horší data z domácího průmyslu korunu nijak nezasáhla. Naopak pozitivní impulz přišel z Polska, kde HDP za druhý kvartál vzrostl více, než se čekalo," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Příznivé podmínky středoevropským měnám podle něj vytváří i růst akcií v západní Evropě

Dolar dopoledne mírně posiloval, když se pohyboval na úrovni 1,4343 USD/EUR. "Čtvrteční data o vývoji HDP z USA zůstala bez negativní revize, což byla dobrá zpráva. Dolaru však příliš nepomohla. Naopak během amerického obchodování skokově oslabil těsně pod 1,4400 vůči euru. Část těchto ztrát už dokázal setřást," doplnil Vlk.

Z dat, které by mohly mít vliv na měnové trhy, se dnes čeká na zveřejnění finální revize indexu spotřebitelské důvěry, který sestavuje Michiganská universita. Vedle toho vyjdou statistiky o osobních příjmech a výdajích Američanů. "Ty přinesou další indicii ke klíčové otázce - zda se utrácení znovu rozjede, nebo jestli se bude spořit," uzavřel Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK