Boleslav se bude snažit pomoci lidem propuštěným z Akumy

28.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 28. srpna (ČTK) - Mladá Boleslav se chystá pomoci zhruba 200 lidem, kteří v následujících měsících přijdou o práci v místní Akumě. Firma ve městě kvůli nízké poptávce ukončí výrobu baterií. Město nyní zvažuje několik variant pomoci, k dispozici budou lidem zřejmě služby krizového centra, budou moci žádat o bezúročné půjčky a v návrhu je i případné odložení platby nájmů. Novinářům to dnes řekl primátor Raduan Nwelati.

Ukončení výroby průmyslových baterií v Akumě potvrdil vlastník, italský koncern Fiamm, oficiálně ve čtvrtek. O práci během následujících 15 měsíců postupně přijde asi 200 lidí. Pro dalších řádově 120 až 150 zaměstnanců by měla zůstat práce při výrobě antén a kabelů.

Vedení města chce situaci řešit ve spolupráci jak s vlastníkem, tak úřadem práce. K jednání chce přizvat i zástupce Škody Auto. "Myslíme si, že by Škoda Auto mohla pomoci. Máme informaci, že se chystají přibírat nějaké zaměstnance. Řekli bychom jim, aby to bylo koordinováno s těmi, kteří jsou propouštěni z Akumy," řekl primátor s tím, zavření části Akumy očekával již delší dobu.

Město pomáhalo již dříve lidem, kteří se dostali do problémů kvůli ekonomické krizi, i zřízením krizového centra. To sice k 31. srpnu přeruší provoz, ale Boleslav je připravena provoz obnovit v případě, že nastane větší propouštění zaměstnanců. "Je možné, že kvůli zaměstnancům Akumy bude fungovat v nějakém omezeném čase, třeba jen dva dny v týdnu," podotkl primátor. Lidé také mohou čerpat půjčky ze speciálního fondu pro osoby postižené ekonomickou krizí.

"Musím přivítat i jednu informaci, kterou mi sdělili zástupci společnosti Fiamm. A to, že se budou snažit, pokud jim to ekonomická situace společnosti dovolí, vypořádat se s lidmi, které budou propouštět nadstandardně, to znamená nad rámec povinností ze zákona," řekl primátor. Tento příslib bude podle něj zřejmě závislý na aktuálních možnostech firmy.

Město by mohlo pomoci propouštěným i dalšími způsoby. Jednou možností je například odložit splácení nájmu. "Vždy ale budeme postupovat tak, že pokud uděláme nějaké výhody pro lidi, kteří přijdou o práci, tak se to bude týkat všech občanů města. Nebude to tedy zaměřeno jen na pracovníky jedné firmy, to by byla diskriminace, která je, podle mne, nepřípustná," dodal Nwelati.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK