Čína vyhoví WTO a sníží cla na dovoz autodílů

28.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking/Washington 28. srpna (ČTK) - Čína příští týden sníží cla na dovoz automobilových komponentů. Zařídí se tak podle loňského nálezu Světové obchodní organizace (WTO), podle něhož jsou vysoká čínská cla v rozporu s mezinárodními obchodními pravidly. Uvedla to dnes čínská státní média.

Čína od roku 2005 uvaluje na automobilové součástky cla 25 procent v případě, že se na hodnotě konečného produktu podílejí více než 60 procenty. Běžné čínské clo na ostatní autodíly činí deset procent.

Spojené státy, které dnes od Pekingu dostaly informaci o snížení cel, čínské rozhodnutí přivítaly. "Zrušení těchto cel zajistí rovné hrací pole pro vysokokvalitní automobilové komponenty vyrobené v Americe," uvedl šéf Úřadu obchodního zmocněnce USA Ron Kirk s tím, že administrativa slíbené změny pozorně prozkoumá.

Zrušení zvýšených cel však podle agentury Reuters k povzbuzení dovozu součástek do Číny příliš nepřispěje. Domácí dodavatelé již mají silnou pozici a dostatek kapacit, aby uspokojili poptávku čínských automobilových výrobců. Na čínský trh by se však mohly snadněji dostávat komponenty pro luxusní vozy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK