Americké akcie během dopoledne výrazně oslabily

01.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. září (ČTK) - Americké akcie zahájily obchodování mírným růstem, později ale výrazně oslabily, když se na trh vrátily obavy o kvalitu nadcházejícího ekonomického oživení. Investoři také přemítají, zda akcie nevzrostly v krátké době až příliš, a nepředběhly tak samotný proces oživení. Statistika nicméně naznačuje, že se stav americké ekonomiky zlepšuje.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 9333 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi 1,7 procenta. Širší index S&P 500 oslabil rovněž o 1,7 procenta a pohyboval se blízko hranice 1003 bodů. Relativně nejlépe na tom byl index Nadsaq Composite, který si odepsal 1,6 procenta na 1978 bodů.

Aktivita ve zpracovatelském sektoru v USA se v srpnu poprvé po zhruba roce a půl zvýšila. Index nákupního managementu vystoupil na 52,9 bodu z červencové hodnoty 48,9 bodu, což je mnohem lepší výsledek, než čekali analytici. Hranice 50 bodů je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Analytici ale upozorňují, že růst aktivity v průmyslu už byl do cen akcií započten, takže statistika už trhu příliš pomoci nemohla. Na zlepšení už totiž předtím ukázaly dílčí zprávy z regionů. Nad očekávání vyšší byl i prodej domů, tam ale pomohla vláda, která sektor podporuje.

"Růst cen z poslední doby už dost zohlednil větší část tohoto očekávaného růstu i debaty o (hospodářském) oživení," poznamenal šéf makléřské společnosti Alan B. Lancz & Associates Alan Lancz. "Je to vleklý boj mezi investory, kteří se teprve zapojují, a investory, kteří před prodlouženým víkendem už možná chtějí realizovat zisky," řekl Lancz. Američané mají příští pondělí státní svátek.

Během dopoledne klesaly například finanční tituly, které v posledních dnech zpevňovaly a táhly vzhůru celý trh. Index, který tento sektor sleduje, oslabil asi o 2,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK