ČSOB podala stížnost proti zastavení stíhání v kauze České pivo

02.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. září (ČTK) - Československá obchodní banka (ČSOB) podala stížnost proti rozhodnutí státního zástupce, který v červenci zastavil stíhání všech obviněných v kauze známé jako České pivo, která je jedním z případů kolem zkrachované Investiční a Poštovní banky (IPB). Případem se nyní zabývá Nejvyšší státní zastupitelství, uvedl dnes Český rozhlas Radiožurnál.

Kauza České pivo se týká transakcí s akciemi Plzeňského Prazdroje. Jde o to, že si japonská banka Nomura podle podezření policie nákupem akcií Plzeňského Prazdroje pojistila do budoucna svou investici do nákupu akcií IPB. Přitom se nákupy akcií IPB a akcií Prazdroje (takzvaný projekt České pivo) uskutečnily souběžně a byly vzájemně podmíněny. Skupina Nomura podle podezření policie získala neoprávněný majetkový prospěch přes sedm miliard korun.

V kauze byli podle dostupných informací obviněni bývalí náměstci generálního ředitele IPB Libor Procházka a Aladár Blaas, bývalý zástupce japonské Nomury Eduard Onderka, dva exmanažeři českého zastoupení Nomury Randall Dillard a David Thirsk a šestice podnikatelů.

Žalobce pražského vrchního státního zastupitelství Ladislav Letko ale rozhodl o tom, že jsou nevinní. V odůvodnění svého kroku podle ČRo ale údajně udělal několik chyb.

"V rozporu s trestním zákonem konstatoval, že trestní stíhání za skutek spáchaný představiteli Nomury je promlčen, protože obvinění bylo sděleno až po pěti letech od skutku, a konstatoval, že promlčecí lhůta je pětiletá. ... promlčecí lhůta v případě škody velkého rozsahu pro trestný čin zneužívání informací v obchodním styku je dvanáctiletá. Takových pochybení je tam celá řada," citoval ČRo na svém webu Hanu Marvanovou, právní zástupkyni ČSOB, která převzala IPB po jejím pádu.

Vyjádření státního zástupce se rozhlasu nepodařilo získat. K případu se nechtěla vyjádřit ani mluvčí vrchního státního zastupitelství Irena Válová.

Loni v prosinci pražský vrchní soud zamítl odvolání ČSOB proti rozhodnutí Městského soudu v Praze z října 2006. Prvoinstanční soud tehdy odmítl žalobu ČSOB napadající obchodní transakce Nomury s akciovými podíly Plzeňského Prazdroje a Pivovaru Radegast. ČSOB se v případu České pivo domáhala odškodného asi 24 miliard korun.

Nomura vlastnila před krachem IPB 46 procent jejích akcií. Jako pojistka této investice vznikla po dohodě Nomury a IPB společnost České pivo, která zakoupila akcie českých pivovarů Plzeňský Prazdroj, Radegast a Velkopopovický Kozel. Na nákup akcií tehdy půjčila IPB zhruba sedm miliard korun a Nomuře byly vystaveny směnky. Za ty pak Nomura později zaplatila už bezcennými akciemi IPB a České pivo následně japonská banka prodala za 24 miliard korun jihoafrické společnosti South African Breweries.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK