Rozpočtový výbor doporučil schválit vydání povodňových dluhopisů

02.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 2. září (ČTK) - Rozpočtový výbor dnes doporučil na svém výjezdním zasedání v Brně sněmovně schválit návrh ministerstva financí a vlády na vydání státních dluhopisů až za sedm miliard korun na úhradu povodňových škod. Dluhopisy odkoupí na základě dohody Evropská investiční banka (EIB). Maximální doba splatnosti dluhopisů by měla být 35 let. Vláda záměr dluhopisy vydat schválila na konci srpna.

Ministerstvo financí navrhuje, aby zákon o vydání dluhopisů byl schválen Poslaneckou sněmovnou již v prvním čtení. Emise povodňových dluhopisů ale na programu zářijové schůze sněmovny není. Poslanec a zpravodaj návrhu Ladislav Šustr (zvolen za KDU-ČSL) byl proto dnes výborem pověřen, aby na začátku schůze tento bod navrhnul.

Ministr financí Eduard Janota dnes novinářům řekl, že podle něj existuje prostor pro urychlené schválení. Je to nutné, neboť lze očekávat, že dvě až tři miliardy z výnosů dluhopisů se utratí ještě v letošním roce. "Ty peníze nemá nyní ani stát, ani obce, ani kraje. Potřebujeme ty peníze hned, aby se nejvíce problematické škody na infrastruktuře mohly řešit ještě v letošním roce," uvedl.

Povodně, které koncem června postihly část Čech i Moravy, byly třetí nejtragičtější v novodobé historii Česka a vyžádaly si 15 obětí. Celkové škody se odhadují na více než 8,5 miliardy korun, z toho na státním majetku 6,85 miliardy. Většinu nákladů na jejich odstraňování ponese stát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK