Letenku SkyEurope využilo u konkurence na 10.000 Čechů

02.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. září (ČTK) - Letecké společnosti prodaly již zhruba 10.000 letenek na pražské linky zákazníkům zkrachovalých SkyEurope. Vyplývá to z vyjádření firem. Jde především o individuální cestovatele. O další stovky lidí se postarají cestovní kanceláře, neboť letenka SkyEurope byla součástí pojištěného zájezdu.

"Zájem o letenky je obrovský," uvedla mluvčí českého nízkonákladového dopravce Smart Wings Vladimíra Dufková. Se Smart Wings létají lidé především do Paříže, Říma, Valencie a Malagy. Celkem firma již prodala 3000 letenek zklamaným zákazníkům SkyEurope.

Společnost Travel Service (TS), která Smart Wings provozuje, zároveň odveze klienty některých cestovních kanceláří, kteří na zájezd odlétly se SkyEurope. Například pro cestovní kancelář Sardegna zajistí lety do a z Olbie na Sardinii. Chartery vypraví TS také do Catanie a Neapole.

Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur se rekreanti s letenkou SkyEurope počítají na stovky, žádné zásadní problémy však mít nebudou. Kanceláře se o ně musejí ze zákona postarat.

Spolu se Smart Wings přispěchaly s nabídkou pro "skyeuropáky" i další firmy včetně velkých síťových dopravců. Maďarská společnost Wizz Air registruje 4500 rezervací, z toho 3500 z Prahy či do Prahy. U Českých aerolinií se počet prodaných letenek počítá na stovky, firma přitom zaznamenala na 9000 telefonátů s dotazy ohledně SkyEurope.

Ne každý si však může dovolit koupit náhradní, byť zlevněnou, letenku. Jak připomněl analytik Jaromír Beránek, tisíce mladých lidí, takzvaných baťůžkářů, cestovaly se SkyEurope kvůli nízké ceně a další výdaje si nemohou dovolit. O peníze tak s největší pravděpodobností přijdou. Řada z nich přitom uvízla v zahraničí.

Na české ministerstvo zahraničí a konzuláty se obracejí i nadále desítky lidí s žádostí o pomoc při zajištění náhradních letů, dnes dopoledne byl nával telefonátů o něco méně intenzivní než v úterý.

"Situace se stále mění, v jednu chvíli někteří lidé z destinací odletí, vzápětí se konzulům hlásí jiní," popsal ČTK současný stav mluvčí ministerstva zahraničí Milan Řepka. Kvůli zrušeným letům SkyEurope zůstali turisté v Chorvatsku, Bulharsku, Řecku, Španělsku, Itálii, Portugalska a Turecku, doplnil mluvčí.

Neproletěných bezcenných letenek SkyEurope je nyní mezi lidmi na 280.000, šance na vrácení peněz je přitom mizivá. Podle Beránka je třeba zavést nějakou formu garance pro klienty aerolinií, podobně jako je tomu u cestovních kanceláří, které jsou ze zákona pojištěny.

Aeroliniím SkyEurope, které přestaly létat v pondělí, dnes slovenské ministerstvo dopravy odebralo licenci. Zklamané pasažéry zřejmě rozladí dnešní prohlášení finančního ředitele Nicka Manoudakise pro Mladou frontu Dnes, který chce obnovit činnost firmy pod stejným názvem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK