Soud zahájil insolvenční řízení s CK Tomi Tour

07.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. září (ČTK) - Městský soud v Praze dnes zahájil insolvenční řízení s cestovní kanceláří Tomi Tour. Návrh podala sama cestovní kancelář. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Tomi Tour podala předtím návrh již dvakrát, ale soud jej kvůli nedostatečnému vylíčení úpadku odmítal.

CK Tomi Tour vyhlásila úpadek v pátek 17. července, a to kvůli chybějící hotovosti. V zahraničí zůstalo přes 3200 rekreantů. Jejich návrat do vlasti hradila slovenská pojišťovna Union, která celkové náklady vyčíslila na 19 milionů korun.

Pojišťovna Union před několika týdny oznámila, že českým klientům kanceláře, kteří nemohli odcestovat na zaplacený zájezd, uhradí náklady v plné výši. Celkem jde o více než 13.000 lidí, konečná suma přesahuje 161 milionů korun.

"Deklarovaný úpadek české CK Tomi Tour Praha se ve smyslu pojistných podmínek prokázal," uvedla mluvčí Judita Smatanová. Dodala však, že auditoři zjistili v účetní evidenci "cestovky" hrubé nesrovnalosti.

Hospodařením Tomi Tour, jejíž tváří byl obchodní ředitel Václav Fischer, se zabývá policie. Objevily se například informace, že kancelář inkasovala peníze od klientů a partnerů do poslední chvíle, ačkoliv bylo jasné, že se zájezdy neuskuteční.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK