Japonské akcie dál zpevňují, vyšší kurz jenu ale zisky omezuje

08.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. září (ČTK) - Japonské akcie dnes navázaly na příznivý vývoj z pondělí a opět mírně zpevnily. Ve výraznějším růstu jim ale brání silnější kurz jenu. Značný zájem byl o akcie společnosti Showa Shell Sekiyu, kterým k růstu pomohl plán podniku zahájit výstavbu závodu na výrobu solárních článků. Hodně se nakupovaly také akcie dalších firem z odvětví vyspělých technologií.

Index Nikkei 225 si připsal 72,29 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 0,70 procenta na hodnotě 10.393,23 bodu. Širší index Topix vzrostl o 0,2 procenta na 946,40 bodu.

Hůře se ale vedlo bankám a dalším finančním společnostem. Na ně nepříznivě doléhá víkendové rozhodnutí japonské centrální banky a regulačních orgánů vypracovat nová pravidla, jimiž se budou banky řídit. Počítá se například s tím, že banky budou muset mít kvalitnější kapitálové zajištění.

"Hlavním tématem jsou pro nejbližší období zisky, které se začnou zveřejňovat v říjnu," řekl k situaci na trhu analytik makléřské společnosti Matsui Securities Masajuki Došida. Investoři japonské akcie doposud nakupovali částečně kvůli tomu, že očekávali lepší firemní výsledky, podle Došidy se ale nyní mohou objevit i negativní zprávy.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz japonského jenu, částečně ale díky technickým faktorům, jako je prodej australského a novozélandského dolaru. Australská měna se drží blízko ročního maxima, neboť na trhu se spekuluje, že Australané se chystají ke zvýšení základních úrokových sazeb.

Americký dolar k jenu oslabil o 0,3 procenta na 92,94 JPY, podobně euro vůči jenu kleslo o 0,2 procenta na 133,13 JPY. Vůči dolaru ale zůstalo euro bez větších změn na 1,4335 USD. Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu amerického dolaru proti šesti hlavním světovým měnám, klesl o 0,1 procenta na 77,97 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK