Na 87 procent manažerů nepociťuje zlepšení ekonomiky

09.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. září (ČTK) - Plných 87 procent oslovených českých manažerů zatím nepociťuje žádné zlepšení ekonomiky a český trh se podle nich stále potýká s problémy. Naopak pouze deset procent manažerů vidí zlepšení a situaci vnímají optimisticky. Vyplývá to z průzkumu výzkumné společnosti SC&C, který se uskutečnil v létě 2009 a zúčastnilo se jej 131 manažerů.

Dotázaní manažeři za největší brzdu české ekonomiky považují slabou poptávku (53 procent) a ztíženou situaci malých a středních firem (52 procent). K dalším faktorům, které negativně ovlivňují vývoj na českém trhu, patří podle nich nízká důvěra na trzích (33 procent), vysoké daně (24 procent), vysoké náklady na práci (21 procent) a legislativní zábrany v podnikání (19 procent).

Z konkrétních kroků, jak se se současnou hospodářskou krizí vyrovnat, uvedla většina manažerů zefektivnění a kontrolu procesů, "tvrdou" práci na všech pozicích a investice do oblastí, které přinesou budoucí prospěch. Podle respondentů by se firmy měly dále zaměřit na efektivní marketing, PR a brand image, což jim má kromě zviditelnění značky také napomoci v navazování nových obchodních vztahů.

"Pokračování zavádění nejmodernějších technologií, které nám výhledově zajistí snížení nákladů, považujeme za zásadní i v momentální ekonomické situaci, řekl výkonný ředitel distribuční firmy JVM Computers Jiří Kárník. "Kontrola procesů uvnitř firem se ukázala a ukazuje jako účinný lék, který dokáže hospodaření firem ozdravit. Také bychom neměli opomíjet investice do udržení kvalifikace zaměstnanců," doplnil ředitel SPSS CR Jan Řehák.

Celkem 52 procent dotázaných manažerů očekává obrat ve vývoji ekonomiky v příštím roce, dalších 23 procent považuje za zlomový rok 2011 a 12 procent se domnívá, že obrat k lepšímu nastane ještě letos. Návrat k úrovni poloviny roku 2008 nevidí většina respondentů pozitivně. Na 26 procent manažerů odhaduje období na jeden až dva roky, 52 procent míní, že bude česká ekonomika potřebovat dva až pět let a 15 procent manažerů nedokáže budoucí vývoj odhadnout.

SC&C poskytuje přes 17 let komplexní výzkumné služby zaměřené na výzkum trhu, veřejného mínění a na sociální výzkum. SC&C je sesterskou společností SPSS CR, která vznikla v roce 1998 a se kterou SC&C poskytuje společné služby a výzkumná i databázová analytická řešení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK