Pražská burza v týdnu kvůli akciím Telefóniky O2 klesla o 0,6 pct

11.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. září (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu změnila směr a oslabila. Hlavní důvodem poklesu byl propad akcií operátora Telefónica O2, které se začaly obchodovat bez dividendy. Hlavní index PX si pohoršil o 0,58 procenta na 1141,4 bodu. Výsledky dnes ČTK převzala z burzy.

Akcie Telefónica O2 odepsaly 11,9 procenta na 435 korun. Hlavním důvodem ztráty byla dividenda v hrubé výši 50 korun. O tuto částku cena Telefóniky klesla hned poté, co se akcie přestaly s nárokem na dividendu obchodovat.

Naprostá většina dalších emisí se zhodnocovala. Akcie majitele Novy, mediální skupiny CME, posílily o 12,4 procenta na 573 korun. CME oznámila vydání dluhopisů za 200 milionů eur, asi 5,1 miliardy korun. Cílem bylo refinancovat dluh a nahradit ho dluhem s delší splatností.

Akcie těžební společnosti NWR zpevnily o 12,1 procenta na 171,5 koruny. NWR odložila plánované uzavření koksovny Šverma v Ostravě, neboť současný vývoj ukazuje na vzestup regionálního trhu s koksem. Analytici skupiny Patria zvýšili cílovou cenu k akciím NWR o 31 procent na 209 korun, doporučení ponechali "koupit".

Akcie holdingu Unipetrol vyrostly o 8,5 procenta na 142 korun. Společnosti finanční skupiny J&T navýšily akciový podíl v Unipetrolu na 6,78 procenta. "Cena akcií Unipetrolu vytváří jedinečnou a také jednu z posledních investičních příležitostí na českém kapitálovém trhu," uvedl Tomáš Martinec odpovědný za investice skupiny J&T.

Akcie výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens získaly dalších 7,6 procenta na 478,4 koruny a jejich letošní zisk již překonal sto procent. Pegas oznámil výplatu dividendy 0,9 eura na akcii, asi 23 korun, a zopakoval, že ve vyplácení dividend chce pokračovat i v dalších obdobích.

Nálada na vyspělých světových burzách, které určují chování akcií v tuzemsku, je podle analytiků nákupní, i když zisky z posledních měsíců neodpovídají celkovému obrazu ekonomiky. "Očekávaná zářijová korekce stále nepřichází, nákupní apetit investorů je stále vidět, ačkoliv se většina akcií jeví jako drahá," uvedl analytik firmy Atlantik FT Petr Novák.

"Podle našeho názoru se na akciových, komoditních a energetických trzích již znovu vytváří cenová bublina. Nicméně přehřátí akciových a dalších trhů ještě neznamená, že tyto trhy nemohou dále několik měsíců růst," míní analytička Markéta Šichtařová z firmy Next Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK