Firmě ČZ loni klesl čistý zisk na polovinu, vydělala 12,5 mil.Kč

13.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Strakonice 13. září (ČTK) - Společnosti ČZ klesl loni zisk na 12,5 milionu korun z 24,7 milionu v roce 2007. Tržby se snížily na 1,62 miliardy korun, meziročně o 8,8 procenta. ČTK o tom informoval mluvčí ČZ Jan Pěnkava. ČZ se orientuje především na strojírenskou výrobu, zhruba 80 procent produkce je určen pro automobilový průmysl.

Příčinou propadu zisku byl především nepříznivý vývoj kursu české měny, která zpevňovala a znevýhodňovala tak vývoz, a pokles obratu v závěru roku, kdy se začala projevovat hospodářská krize.

Firma exportovala zboží v celkové hodnotě 714 milionů korun. Vývoz směřoval hlavně do Ruska, Mexika, Francie, Německa, Slovenska, Běloruska, Itálie, Estonska a Polska.

Kvůli hospodářské krizi ČZ na konci loňského roku ukončila spolupráci s agenturními pracovníky a zakázala přesčasové práce. Následovalo nařizování dovolených.

S opatřeními proti dopadům krize pokračuje ČZ i letos. V únoru a březnu byl zaveden čtyřdenní pracovní týden, přesto musela společnost propouštět. Ve dvou vlnách tak odešlo přibližně 170 lidí. Nyní má ČZ včetně dceřiných společností 1510 zaměstnanců a další propouštění neplánuje. Zatím posledním protikrizovým opatřením bylo uzavření dohod o kratší pracovní době s částí zaměstnanců.

ČZ je jedním z největších strojírenských podniků na jihu Čech. Zabývá se především výrobou komponentů pro automobilový průmysl, plnících turbodmychadel pro přeplňování spalovacích motorů a odlitků. Vyrábí také nářadí a čelní vysokozdvižné vozíky. Firma má tři dceřiné společnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK