Strojírenské firmy kvůli krizi propouštěly a čelí poklesu výroby

13.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. září (ČTK) - Tuzemské strojírenské firmy musely kvůli krizi od konce minulého roku snižovat náklady i počet zaměstnanců a potýkají se s poklesem výroby a zakázek i v řádech desítek procent. Nyní se situace už nezhoršuje, výraznější zlepšení má nastat od jara 2010. Vyplývá to z ankety ČTK mezi podniky v oboru.

Krize dolehla hlavně na podniky napojené na hutnictví a automobilový průmysl. Podle Jiřího Vrhele ze Svazu strojírenské technologie krize nejvíce postihla strojírenské firmy, které vyrábějí výrobky s malou přidanou hodnotou, a těch je podle něj v Česku většina. Například v hutnictví se letošní zakázky propadly o 20 až 40 procent. Některé podniky krize uvrhla do insolvence.

V Plzeňském kraji mají problémy všechny obory kromě dodavatelů pro energetiku a firem, které mají jistotu velkých státních nebo městských kontraktů. Naopak na Vysočině některé strojírenské podniky v poslední době ohlásily mírné oživení výroby. V Moravskoslezském kraji podniky během pololetí snížily výrobu o deset až 40 procent. Až o pětinu nižší tržby mají letos strojírenské podniky v Libereckém kraji, který je výrazně orientován na lehký průmysl.

Krize postihla i automobilku Škoda Auto. Negativní dopady ale částečně tlumilo šrotovné v Německu, kde škodovky byly třetím nejprodávanějším autem. Přesto v pololetí Škoda Auto prodala o deset procent vozů méně než loni, samotná výroba klesla až o třetinu. Druhé středočeské automobilce, kolínské TPCA, se zatím podobné problémy vyhýbají. Podle jejího mluvčího Radka Kňavy nynější zakázky pokrývají výrobní kapacitu až do konce roku.

Generální ředitel společnosti Iveco Czech Republic Daniel Patka uvedl, že v příštím roce bude vývoj záviset na možnostech veřejných financí, které velká část zákazníků pro investice využívá.

Z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy vyplývá, že nárůst zakázek v letošním roce očekává méně než třetina firem a ani první čtvrtletí nemá podle dotazovaných přinést zásadní obrat - nárůst zakázek očekávají jen dvě pětiny firem. Podrobné výsledky průzkumu sdělí svaz na Mezinárodním strojírenském veletrhu, který začíná v pondělí v Brně.

Výrazný růst objemu zakázek strojírenských podniků bude záviset hlavně na nastartování automobilového průmyslu a oživení exportu. Podle odborníků zatím není možné odhadnout, zda obrat nastane ještě do konce roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK