Stavební spořitelny půjčily do srpna 44 mld. Kč, méně než loni

13.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. září (ČTK) - Stavební spořitelny do konce srpna půjčily 44,4 miliardy korun, což je v meziročním srovnání téměř o sedm miliard korun méně. Menší zájem přetrvává u lidí i o uzavírání nových smluv o stavebním spoření. Vyplývá to údajů, které ČTK poskytly všechny tuzemské stavební spořitelny.

Za letošních osm měsíců lidé uzavřeli necelých 534.000 smluv o stavebním spoření včetně navýšení cílové částky. Loni za stejné období to bylo více než 593.000 smluv.

Cílová částka u nových smluv meziročně klesla zhruba o 20 miliard korun na 163 miliard. Cílová částka vyjadřuje budoucí záměry zákazníka, tedy kolik si hodlá naspořit nebo půjčit na bydlení. Její výši nelze překročit, ale je možné ji navýšit.

Stejně jako ke konci července i v srpnu zaznamenaly pokles zájmu o úvěry všechny stavební spořitelny kromě Raiffeisen stavební spořitelny. Ta zvýšila objem úvěrů o necelých pět procent. Naopak největší propad vykázala v meziročním srovnání Stavební spořitelna České spořitelny, a to o téměř polovinu.

Za poklesem trhu podle odborníků stojí částečně opatrnost klientů, částečně spekulace na budoucí pokles cen bydlení, ale i rostoucí nezaměstnanost. Úvěry od stavebních spořitelen navíc využívají často i lidé ze skupin obyvatelstva, které se kvůli krizi potýkají s propouštěním.

Za celý loňský rok stavební spořitelny půjčily na bydlení téměř 75 miliard korun, což bylo v meziročním srovnání o 1,5 procenta více. Celkový počet nově uzavřených smluv včetně navýšení cílových částek loni vzrostl na více než jeden milion.

Větší propad než stavební spoření ovšem zaznamenává hypoteční trh. Podle místopředsedy představenstva Českomoravské stavební spořitelny Manfreda Kollera, je jen otázkou času, kdy se objemy poskytnutých úvěrů ze stavebního spoření a hypoték vyrovnají a dopředu půjdou úvěry ze spoření. "Když se tak nestane ještě letos, tak rozhodně k tomu dojde už příští rok," uvedl.

Objem nově poskytnutých hypoték občanům v prvním pololetí klesl podle údajů ministerstva pro místní rozvoj meziročně o třetinu na 39,7 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK