Bankovní systém USA má rok po krachu Lehman Brothers stále potíže

13.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. září (ČTK) - Od loňského krachu investiční banky Lehman Brothers uplynul na den téměř rok, ale americké bankovnictví se stále potýká s problémy. Jen od začátku letošního roku v USA zkrachovalo přes osm desítek menších bank. Počet problémových bank ve druhém čtvrtletí navíc prudce vzrostl.

Lehman Brothers bývala čtvrtou největší investiční bankou ve Spojených státech. Ústav starý 158 let zatížilo 60 miliard dolarů ve špatných investicích do realit a neschopnost najít investičního partnera, který by ho zachránil. Po pádu Lehman Brothers v polovině loňského září koupila hlavní části jeho majetku britská banka Barclays. Japonská Nomura Holdings poté odkoupila aktiva v Asii, Evropě a na Blízkém východě.

Odvětví investičních bank pak zcela změnilo strukturu. Největší světová makléřská společnost Merrill Lynch přešla pod Bank of America kvůli ztrátám v desítkách miliard dolarů z hypoteční krize. A investiční banky Goldman Sachs a Morgan Stanley se přeměnily na bankovní holdingy.

Navíc loni v září musela vláda Spojených států zavřít spořitelnu Washington Mutual; byl to jeden z největších bankovních kolapsů v historii USA. Její bankovní aktiva vláda prodala téhož dne skupině JPMorgan Chase.

Ještě za prezidenta George Bushe stát vyčlenil na pomoc bankovnímu sektoru 700 miliard dolarů. Program TARP (Troubled Asset Relief Program) poskytuje finančním společnostem kapitál na úvěry a posílení ekonomiky.

Prvními velkými bankami, které peníze do fondu vrátily, se letos v červnu staly U.S. Bancorp, BB&T Corp., JPMorgan Chase & Co., Goldman Sachs Group a Morgan Stanley. Banky musely před získáním souhlasu prokázat, že jsou schopné získat peníze od soukromého sektoru prodejem akcií a emisí nového dluhu bez pomoci Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC).

Podle údajů z července vláda poskytla zhruba 339 miliard dolarů a dalších 102 miliard přislíbila. Ve fondu tak zbylo kolem 259 miliard dolarů a přibližně 70 miliard banky vrátily.

Počet problémových bank a spořitelen v USA za druhé čtvrtletí stoupl na 416 ze 305 v předešlém čtvrtletí. Podle údajů FDIC se sektor vrátil do ztráty 3,7 miliardy dolarů ze zisku 7,6 miliardy USD v prvním čtvrtletí. Opětná ztráta byla důsledkem zvýšeného objemu špatných úvěrů a poklesu hodnoty aktiv, ale ukázaly se v ní i zvýšené odvody do rezerv proti špatným úvěrům.

Banky se musely vypořádat s vyššími ztrátami z úvěrů, protože se hodně soustředily na drobné bankovnictví. Po vypuknutí úvěrové krize zvolily konzervativnější přístup v podnikání, což může zbrzdit návrat k vysokým ziskům.

Terčem kritiky se za krize odvětví staly ve finančních institucích vysoké odměny zaměstnanců. Trnem v oku se staly zejména banky, které čerpaly státní podporu nejen ve Spojených státech, ale i Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK