Koruna umazala páteční zisky vůči euru i dolaru

14.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. září (ČTK) - Česká měna dopoledne ztratila své páteční zisky vůči oběma hlavním světovým měnám, oslabila ale méně než okolní měny. Kolem 10:30 se obchodovala za 25,51 Kč/EUR a 17,54 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

"Na okolních měnách vidíme výraznější ztráty a opakuje se tak situace z minulého týdne, kdy koruna při negativním vývoji projevuje největší odolnost," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk s tím, že tlak na středoevropské měny vyvíjí pokles akciových trhů, kterým tento týden otevřela Asie i Evropa.

Polský zlotý podle Patria Online dopoledne oslabil vůči euru o dvě procenta na 4,24 PLN/EUR, nejslabší hodnotu za posledních sedm týdnů.

K lepší odolnosti koruny mohou podle Vlka přispívat domácí maloobchodní tržby, které se propadly méně, než se čekalo. Jejich vliv však podle něj nelze přeceňovat, protože ohledně spotřebitelských výdajů důvod k optimismu stále nedávají. Celkové maloobchodní tržby podle ČSÚ v červenci bez sezonního očištění meziročně klesly o 4,9 procenta, stejně jako v předchozím měsíci.

Pro korunu navíc podle Vlka vyzněl spíše negativně komentář člena bankovní rady ČNB Vladímíra Tomšíka v dnešních Hospodářských novinách, kde mj. řekl, že nemůže vyloučit další pokles úrokových sazeb. "Zdá se však, že jeho názor je v bankovní radě ojedinělý," dodal Vlk.

Dolar přes víkend posílil a dopoledne pohybuje nad 1,454 USD/EUR. "Páteční pokles Wall Street dolaru pomohl, když vedl k zavírání spekulativních pozic proti americké měně," uvedl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK