Průmyslová výroba v červenci opět propadla v EU i v eurozóně

14.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. září (zpravodaj ČTK) - Průmyslová výroba v červenci v zemích eurozóny i v celé Evropské unii stejně jako v červnu opět klesla. V eurozóně se meziměsíčně propadla o 0,3 procenta a v celém bloku o 0,2 procenta. Informoval o tom dnes statistický úřad Eurostat. Proti červenci loňského roku pokles dosáhl 15,9 procenta u unijních zemí platících eurem a 14,7 procenta za celou EU.

V červnu meziměsíční snížení dosahovalo v eurozóně 0,2 procenta a v 27členné EU 0,1 procenta. Průmyslové zakázky v eurozóně letos meziměsíčně narostly pouze jednou - v květnu. Před ním padaly sedm měsíců v řadě.

V červenci stoupla proti červnu produkce netrvanlivého spotřebního zboží - o 0,7 procenta v eurozóně a o 0,6 procenta v EU. Produkce energie se meziměsíčně snížila o 1,2 procenta v eurozóně a o 0,4 procenta v EU.

Největší meziměsíční nárůst za červenec statistici hlásí z Irska (+ 8,7 procenta), největší propad naopak z Lucemburska (- 3,1 procenta).

V meziročním srovnání nejrazantnější propad připadl Estonsku (- 27,9 procenta), zatímco nejvíc se navýšila produkce v Irsku (+ 7,1 procenta). To je také jedinou zemí EU, za něž jsou dostupná data, u něhož průmyslová výroba v meziročním srovnání neklesla.

Červencová data za ČR a Slovensko Eurostat neuvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK